Прасетата са умни, чисти и… роднини на хората

.
Mъдрите китайци приписват на прасетата много възвишени качества. И тези четириноги наистина ги имат! От което излиза, че повечето хора живеят в дълбока заблуда за способностите на тези грухтящи създания.

.

Господи, каква свинщина! Повечето хора смятат, че прасетата са мръсни, глупави и грозни. Според някои учени обаче прозвището „прасе“ е равностойно на комплимент. Ето и седем доказателства на това твърдение:

Прасетата са умни

По време на експерименти в университета на Пенсилвания  прасетата се научили да „играят“ видеоигри и да отговарят на името си. Австралийската дресьорка Джоан Костюк казва, че едно прасе учи за 20 минути нещо, за което на едно куче мy трябва цяла седмица.

Те могат да „говорят“

Учени от Росток разкодираха грухтенето и пръхтенето на свинчетата. Чрез тези звуци животните всъщност изразяват чувствата си. Обмисля се дори създаването на нова програма, която да превежда животинския говор и да предупреждава за  проблеми в кочинката.

Те са много общителни

Прасетата не обичат самотата. Те живеят на големи стада, наподобяващи семейства, в които всеки има определена роля. Свинете-майки пък са много бдителни и внимателни, когато се грижат за малките си наследници. Ако сте решили да си вземете малко прасенце за домашен любимец, обърнете внимание на факта, че прасенцата не обичат самотата, а човешката компания не може да замени тази на грухтящите им приятели.

Те са чисти

„Тук прилича на кочина!“ Това е едно нечестно сравнение. Ако разполагат с достатъчно пространство, прасетата го разделят на оттделни сектори, наподобяващи стаи. В дъното обикновено се намира „тоалетната“, ясно разделена от „хола“ и „кухнята“. А тогава защо се въргалят постоянно в калта? Истината е, че по този начин те се охлаждат и се предпазват от насекоми. Изследователи от университета в Абърдийн са открили дори, че мръсотията повишава имунната защита, а мръсните прасета са по-здрави от чистите.

Те са ни роднини

Колкото и да не ни се вярва, органите и кожата на прасетата страшно много наподобяват човешките. Учени правят дори опити за трансплантация на свински органи за нуждаещи се хора. За тази цел обаче се използват генетично изменени животни.

Те са отлични плувци

На един от Бахамските острови плуващите прасета са огромна туристическа атракция. Хитрите животни се търкалят из снежнобелия пясък и чакат пристигането на лодките с туристи, които им хвърлят храна във водата и така ги подбуждат към плуване.

Те са пример за подражание

В Китай прасето е свещено животно. Смята се, че всеки, който е роден в годината на прасето, е: верен, честен, отзивчив, любвеобилeн и целенасочен.

http://www.dw-world.de/

Ein Gedanke zu „Прасетата са умни, чисти и… роднини на хората

  1. Е сега направо си запрятам една кална локвичк в средата на стаята и гледай какво става по роднински.Чак по стените ще хвърчи

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert