Петър Петров – бащата на електронния часовник

.

Считан е за един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Сред изобретенията му са първия дигитален ръчен часовник, първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, първият в света безжичен сърдечен монитор, както и множество други апарати и авторски методи.

.

В Америка Петров получава много признания и награди, но в България е обявен за враг на народа от комунистическия режим и дори му дават задочна смъртна присъда, която по-късно е отменена.

.
През 1971г. българският изобретател Петър Петров (1919 – 2003) представя прототипа на първия електронен ръчен часовник, носещ името „Пулсар. Но историята му не започва тогава.

.
Петър Петров е роден на 21 октомври 1919г в село Брестовица. През 1939г се записва в Френския Чуждестранен легион. Заловен е при защитата на Линията Мажино от германците през 1940г. Изпратен е във военнопленически лагер в Полша. Там престоява 1 година, след което се завръща в България. През 1941г. става офицер от българската армия. Бил е гвардеец на цар Борис III. Прeз 1944г. се мести да живее в Мюнхен за да следва инженерство в Мюнхенския университет.

Дипломира се в Дармщатския и Щутгартския университети с магистърска степен по електро-механично и гражданско инженерство. Не оставя на страна и своята страст, корабна архитектура, като е помогнал в дизайна и строежа на над 60 лодки през 1947. В Германия се жени за Хелен Филипс, за която е женен 52 години и имат трима сина. Прави опит да избяга от Германия в Южна Африка но бива заловен от британския флот и е върнат обратно.

.
През 1951г. заминава за Торонто. Там взима участие в проекти за изграждането на американските военно-въздушни бази при Гуус Бей, Лабрадор, Туле и Гренландия. През 1951г. отива в Индокитай, където изгражда мостове и електрически централи. По късно със собственоръчно проектирания катамаран достига до бреговете на Мелбърн, Флорида. Вече САЩ взима участие в космически проекти. Уаства и в разработването на първия метеорологичен сателит Нимбус както и на първия комуникационен сателит Телстар и организира свое звено от компанията за работа с полупроводници.
През 1963г. се премества в Хънтсвил. Същата година е извикан от Вернер фон Браун (създателят на мисиите Аполо) в Космически летателен център Маршал за участие в проекта за нова ракета Сатурн която е била необходима за мисиите Аполо (а по точно Аполо 4). Една година след излитането на Сатурн5 с Аполо 4, Аполо 8 с екипаж стигат луната и се приземяват успешно.

.
През 1968г. Петров основава Кеър Електрикс, с която разработва първият в света безжичен сърдечен монитор. Година по късно изобретява и първия първия дигитален ръчен часовник наречен Пулсар, който се продава за 2100 щатски долара за онова време. Ако минавате през Вашингтон можете да видите един от първите произведени дигитални часовника в Смитсоновия институт. В следващите години създава основите на много от технологии те използвани днес.

.
През 1975 г. Петър Петров заедно със сина си основава Ей Ди Ес Инваярънментъл Сървисес, производител на компютъризирана апаратура за измерване на замърсявания. Проектът за такава апаратура е бил продиктуван от необходимостта за множество измервания на нивата на различни замърсители във водоемите на големите градове – процес, отнемал много дни и човешки ресурси. Компанията била основана в гаража на Петър Петров с първоначална инвестиция от семейни спестявания – 13 000 щатски долара, но по-късно се превръща в гигант с 50 млн. щатски долара годишен доход. Следвайки своите интереси в корабоплаването, той модернизира лодката-катамаран, Джемини II. Която е поставила успешен световен рекорд за бързина във вода през 1967 г.

.
Умира на 27 февруари 2003 г. в дома си в Хънтсвил, Алабама на 83 години.

.
Сред изобретенията му са:

.
– първия дигитален ръчен часовник,
– първата компютъризирана система за измерване на замърсявания,
– телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити,
– първият в света безжичен сърдечен монитор,
– както и множество други апарати и авторски методи.

Вдовицата му Хелън Филипс Петров и тримата му сина – Алън, Ралф и Марк, живеят в Хънтсвил. Едната му сестра Венче Кючукова е в Бургас, а другата – Радка Сайдоу – в Пенсилвания.

Източници: Google

Ein Gedanke zu „Петър Петров – бащата на електронния часовник

  1. Браво, прекрасен материал! И много поучителен…
    Написан е увлекателно и се чете на един дъх…

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert