Морковите свършиха, останаха само тояги

.

Берлин и Париж обявиха, че блокират приема на България и Румъния в Шенген, докато двете страни не решат вътрешните си проблеми. С това те приканват Брюксел да извади тоягата и да прибере морковите – твърди Емилиян Лилов.

.

И има, и няма изненада в искането на Париж и Берлин да отложат влизането на България в Шенгенското пространство. Изненада е, ако приемем, че членството в Шенген наистина се подчинява на други закони в сравнение с тези в ЕС. За Шенген те са повече технически, по-малко политически и донякъде икономически. За икономическите София няма от какво да се притеснява – усвоила е 100 процента от предвидените за това европейски средства, и дори осигури 56 милиона лева национално финансиране.

Хроника на БГ-скандалите

През последните две години експерти от Брюксел направиха пътечка до България, за да се уверят на място, че страната изпълнява техническите критерии за членство. И наистина – досега никой не е казал обратното. Включително никой в Париж и Берлин. И от тази гледна точка задействането сега от тях на „внезапната спирачка“ на влака от София през Букурещ за Шенген идва малко изненадващо.

Но не много. Защото очевидно критериите изобщо не опират да някакви технически неща. А пак до политически. Каквото впрочем беше и решението за членството в ЕС – политическо. Логично е, че политическо ще бъде и решението за Шенген.

Очевидно Брюксел си е извадил поуки от прибързаното приемане на България и Румъния в ЕС преди 4 години. Днес почти никой вече не оспорва тезата, че двете страни не са били готови за членството, и че Евросъюзът е сбъркал, подавайки им тогава моркова вместо тоягата.

Четирите години на българското членство в ЕС се превърнаха в един вид хроника на резултатите от неизпълнените критерии за членство – неспирни корупционни скандали, конфликти между изпълнителната и съдебната власт, между премиер и президент, компроматни войни и дипломатически скандали, разюздана престъпност.

Призракът на старите грешки

За никого не е тайна, че Брюксел отдавна търси начин да обвърже влизането на България (и Румъния) в Шенгенската зона с успехите в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Така и са записали двамата вътрешни министри в писмото си до еврокомисарката Сесилия Малстьром – двете страни трябва най-напред да решат проблемите си с корупцията и престъпността.

Ясно е, че Берлин и Париж гледат на Шенген като на последен лост за натиск върху София и Букурещ. Тази възможност беше пропусната преди 4 години. Сега с решението си да блокират приемането на двете страни те предпазват ЕС от повторение на същата грешка. Но ще сбъркат, ако не останат твърди докрай. Включително, ако се наложи да държат вратата на Шенген затворена още години, а не месеци. Което ще зависи само от София и Букурещ.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14731272,00.html

3 Gedanken zu „Морковите свършиха, останаха само тояги

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert