Ломската изгора на Джон Кенеди

.

Congressman_John_FД-р Петър Вутов е висш комунистически функционер и дипломат. През 1960-62 е посланик на НРБ в САЩ. В мемоарите си „По моя дълъг дипломатически път”, изд „Ера”, 2004, ПВ разказва следната любопитна история: при неофициална среща в 1962 с президента Кенеди, в присъствието на съпругата му Ж.Кенеди и брат му Р. Кенеди, той изведнъж през смях казал, че българките са изключителни жени, България е красива, а брат си посъветвал да внимава с българките, ако някога отиде в страната им. Това е много интересно свидетелство, но какво точно се е случило?

През лятото на 1939, младият Джон ломКенеди пътува по тихия, бял Дунав и отсяда в хотел „Солун”, най-скъп тогава хотел в Лом. Кенеди: „На пристанището в Лом срещнах момиче, което няма да забравя никога. Беше красиво, грациозно, имаше очарователен летен тен,огнени черни очи и къдрави коси”.

Посланикът на НРБ уведомява шефовете си в М-вото на външните работи за тази невероятна история, които незабавно сигнализират ДС. ДС започва разследване, което продължава цели три години. И така точно при аферата с Горуня, април 1965, става ясно името на момичето и то благодарение на друго изумително съвпадение – оказва се, че разследващият офицер и тайнствената приятелка на американския президент са от едно и също село – Мокреш, на 19 км Лом. Името на вече зрялата жена е Пръвка Софрониева, род. 1920. Става скандал, защото въпросната Пръвка и съпругът и Бончук са известни комунисти, партизани, организатори на акции и пр. През 1965 и двамата са комунистически активисти от средната номенклатура, заподозрени, че поддържат Горуня против Живков. Но накрая всичко е прикрито, защото Живков не иска повече неприятности след и без това крайно неприятните събития около Горуня.

И все пак какво се е случило в отдавна отминалия летен ден край Дунава? Пръвка се запознала с Кенеди на пристанището в Лом и успяла да отговори на въпросите му, свързани с пътешествието. Разбирали се на френски, немски и руски с помощта на преводачка от посолството на САЩ в Лондон, която придружавала Кенеди. /В 1939 бащата на Кенеди е амер.посланик в Лондон, така че е било лесно да бъде осигурена преводачка/. За благодарност Кенеди поканил момичето на вечеря в най-представителния ресторант на града. Американецът харесал бг кухнята и два пъти поръчал на оркестъра да изпълнят шлагера „Ти си селско момиче” от известния в онези дни композитор Спартак Бутански, може би заради обикновеното селско момиче, седнало до него. Двамата излезли в лятната нощ и посрещнали зората по пейките на красивата градска крайречна градина. Но цялата нощ ли са прекарали в градината? По този решителен въпрос Кенеди, Петър Вутов, ДС и историята мълчат. Като знам, обаче, прочутата женска световна репутация на Кенеди, мисля, че е твърде възможно голяма част от нощта двамата да са прекарали не само край Дунава.

В началото на 1961, Пръвка Софрониева, която живее в София, вижда огромен цветен портрет на новия президент на САЩ на витрината на амер. п-во на бул. „Стамболийски”. Не знам какво се е случило в душата и, когато разпознава в снимката някогашния приветлив чуждоземен пътешественик, но комунистическата партизанка избухва в ридания.

Да, странни и винаги различни са пътищата на Съдбата.

Огнян Даскарев/Фейсбук

Ein Gedanke zu „Ломската изгора на Джон Кенеди

  1. Отдавна не съм чувала и чела толкова красива , романтична и непренудена история ,която е свързала за кратко младостта,любовта и спомена преминал през изпитанията на живота на двама млади ,съхранили всеки по своемо преживяното от тях незаличено от времето, споделено от един велик мъж като Джон Кенеди по един безукорен и уважителен начин пред най-близкото си семейно обкръжение и българския посланик запазвайки достойнствата и красотата на българката.
    Не знам какъв „плейбой“ е бил Джон Кенеди ,но очевидно е голям джентълмен.Дано ДС да не са опорочили този личен момент и да са стъжнили живота на българката ни.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert