Кой какъв е – най-разпространените клишета

.

Германците са перверзни и ходят с чорапи и сандали, французите пък смърдят – това само две от най-разпространените клишета в мисленето ни за другите народи. По следите на предразсъдъците се отправя един българин…

.

За да разбере какво мислят другите за нас, българският дизайнер и илюстратор Янко Цветков, който живее в Лондон, е изработил карта на Европа, в която се оглеждат най-разпространените предразсъдъци за отделните нации. Янко Цветков е нарисувал 8 карти на Европа, в които отделните страни носят имената на съответната представа за тях според 7 различни националности.

Какво виждат американците

За американците Русия е страна на комунисти, скандинавските държави са „Социалистически съюз“, Германия е страната, която произвежда най-перверзните порно-филми, французите са „миризливи хора“, а Турция е „Ястие за деня на благодарността“ – заради съвпадението във фонетичния състав на думите „пуйка“, на англ. „Turkey“ и името на страната.

За американците районът на запад от Черно море, в който попадат Румъния и България, носи името „Дракула“, Испания е „Мексико“, а Португалия – „Бразилия“. Ирландия пък не е Ирландия, а „Св. Патрик“, Исландия е „Уикилийкс“, а Италия – страната на кръстниците на мафията.

Най-добре в очите на американците изглеждат Швейцария – „Пари в брой“, Белгия – „Шоколад“ и Австрия, която е оприличена на ябълков пай. Бившите социалистически страни, без Румъния и България, вкл. трите балтийски републики, са буферна зона, а страните от Западните Балкани плюс Словения – т.е. Хърватия, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Албания американците смятат за „Родина на злото“. И накрая – Средиземно море за американците не е море, а… плувен басейн.

През „очилата“ на французите

За французите Русия е „Мечтата на Наполеон“, финландците са производители на мобилни телефони, шведите са консуматори на кюфтета (заради шведския специалитет от кайма „Кьотбулар“), а норвежците са народ, който обича студеното време. В очите на французите поляците категорично са водопроводчици; Литва, Латвия и Естония са балтийски племена, румънците са бедните братя, молдовците – бедните братовчеди, а българите – нископлатен народ.

Турците са категорично неевропейци в очите на французите, гърците са нация от вдигащи шум космати хора, а италианците – вдигащи шум приятелски настроени хора. Испанците са танцьори на фламенко, португалците са съюзници на англичаните, които пък са „убийци на девици“. И още – белгийците и швейцарците са полу-французи, холандците – пушачи на марихуана, чехите са анти-европейци, а словаците – някакви славяни. В германците французите виждат „най-добрите си приятели“, а в австрийците – бивш най-голям враг.

Германецът за околните и себе си

В представите на германците на картата на Европа Швеция фигурира като Икеа, Финландия като производителка на мобилни телефони, Русия е находище на природен газ, а Украйна и Беларус – газопреносни страни. Поляците са производители на зеленчуци, австрийците живеят в райха на шницелите, швейцарците са „шоколади“, а унгарците – „гулаш“.

Чехия е просто Прага, а Словакия – Братислава; Румъния е „страната на вампирите“, а България – на ракията; Турция е доставчик на работна ръка, Гърция и Испания предлагат евтини хотели, испанските острови Майорка, Ибица и Менорка са обозначени като „Германия на Балеарите“, а Португалия е „Океания“; Хърватия и Словения са места за почивка, а страните от бивша Югославия – неизследвана територия.

Стигаме и до западните съседи на Германия – Белгия в представите на германците е вафла, Холандия е „трева“, Франция е „Райхът на Айфел“, датчаните са викинги, англичаните са хакери на шифровани кодове, Ирландия е просто уиски, а Исландия – гейзери. И накрая – германците за себе си: западните провинции са „Спестовна каса“ (Sparkasse), а източните (бившата ГДР) са пролетариат.

България за другите, другите за България

А ето и какво мислят за заобикалящата ги действителност в Европа българите. В Русия те виждат своя „голям брат“, в днешна Украйна разпознават своята пра-родина, в Румъния виждат бедния си съсед, в Турция – капалъ чаршия, гърците смятат за хора, които чупят съдове, македонците – за гръцки славяни, а сърбите са свободен и непредсказуем народ.

И още – българите смятат Черна гора за „Южна Сърбия“, унгарците – за порно-звезди, словенците са небалканизиран народ; Австрия е опера, Швейцария е пари, Франция – „сирене и други парфюми“, а Германия е „Федерална република Фолксваген“. В Испания българинът вижда „своето работно място от 9 до 17 ч. и от понеделник до петък“, а Ирландия оприличава на един голям пъб.

Холандците са стиснати, англичаните – прото-американци, датчаните – викинги; Швеция е страната на АББА, Финландия – на телефона „Нокиа 1100“, Норвегия е много, много далеч, балтийските републики са място, където българинът никога не е бил, а Италия е „Спагетия“. Обратно – италианците смятат България за страна на детегледачките, англичаните – за място, откъдето идват имигранти, а германците свързват българите и България с ракията.

Кой къде живее?

Българският дизайнер е съставил и карта, наречена „Кой къде живее“. Според нея на територията на ЕС живеят субсидирани фермери, в Швейцария – банкери, а в Норвегия – егоисти-риболовци. Русия е параноидната петролна империя, украинците са крадци на газ, Турция е страна, в която няма Youtube, а Черно море е безпетролно…

http://www.dw-world.de/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert