Как звуците лекуват

.

Отпуснете се чрез звукова терапия! „Не“ на пронизителните южноафрикански вувузели и „да“ на приятните шумове от музикални инструменти и гласове от природата! Тъкмо те галят ухото и карат човека да се чувства щастлив.

.

Смята се, че още шаманите са ползвали звуковата терапия за изцелителните си церемонии. С монотонни, постоянно повтарящи се напеви докарвали до състояния на транс, за да установят връзка с духовния свят и оттам да измолят съдействие за болните или съвети за тяхното лечение.

Покрай интереса към мъдростта на древните култури се преоткрива и благотворното влияние на звуците, нещо повече – в последните десетилетия се констатира истински бум в тази насока. Принципно експериментите се правят с етнически инструменти като тибетските панички и австралийските духови инструменти диджериду, с природни шумове като лек дъжд, морски вълни или водопад, но и с класически музикални инструменти.

Древни култури с мъдри терапии

В модерната музикална терапия се използват и синтезатори, които могат да произведат несъществуващи в природата звуци. Спектърът е широк – от бавно изпълняваната класическа музика, съобразена с ритъма на сърцето, през леките модерни пиеси до математически изчислените тонове – за стимулирането на специфични вълни в мозъка.

Междувременно психологическото въздействие на звуците е до голяма степен проучено и известно. След зрението слухът е най-важното ни сетиво, слухови възприятия имат още ембрионите в майчината утроба. Гласът на майката се разпознава сред другите шумове, от звученето му се разбира как се чувства тя. Както са установили учените – още неродените бебета между 5 и 6 месеца реагират диференцирано на музиката – Вивалди ги успокоявал, а Бетховен възбуждал и най-спокойните.

Животът е непрестанно изпълнен със звуци. За разлика от очите ушите никога не се затварят, чуваме дори в съня си. Но в крайна сметка мозъкът решава кои шумове са сигнал за опасност и изискват реакция, и кои са безобидни и не смущават спокойствието.

Звуковият масаж успокоява

Музиката пък е в състояние да заобиколи логическия и аналитичен филтър на разума и така да получи пряк достъп до най-дълбоките чувства и страсти. Тя често извиква спомени за приятни отминали събития или кореспондира с актуалните неизживяни потребности.

Методите и инструментите, които се прилагат, са различни. Трептенията на камертона влияят, например, на енергийната система на тялото, но и на вегетативната нервна система и командваните от нея органи. За целта камертоните се поставят на местата за акупунктура.

Дург вариант на терапията е звуковият масаж – при него върху тялото на човека се слагат множество тибетски панички, които терапевтът ритмично почуква. Трептенията успокояват тялото и душата, те преминават през тялото и би трябвало да достигнат до всички клетки. Благодарение на дълбокото отпускане се постига състояние на вътрешен баланс, което се използва за поддържането на физическото и душевното здраве или за възвръщането му.

http://www.dw-world.de/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert