Как да запомняш имената на хората

.

Без значение дали се запознаваш с някого в работна или в неформална обстановка, е много важно да апомниш името на този човек. Името е нещо, което е тясно свързано с личността на всеки и когато се постараеш да запомняш имената на новите за теб хора, ти бързо скъсяваш дистанцията между себе си и тях. А това може да ти е много полезно както в кариерата, така и в личния живот.

Ето няколко неща, които можеш да направиш, за да запомняш по-лесно имената на хората, с които се запознаваш.

1. Запомняй имената на хората от първия път

На всички ни се е случвало да изпаднем в следната ситуация. Запознаваш се с някого на парти или на бизнес събитие, той/тя ти казва името си, ти го чуваш, но в същото време мислиш за други неща: какво да кажеш след това, как да се представиш в най-добра светлина и т.н. И по време на краткия ти разговор с този нов за теб човек успяваш напълно да забравиш името му. И ако след това искаш да говориш отново с него, се притесняваш и предпочиташ да не го правиш. Така може да си отиде шансът ти за успешно бизнес партньорство или добро приятелство.

За да не се получи така, трябва да положиш усилие да запомниш новото име в момента, в който го чуеш. Повтори си няколко пъти името наум. След това, като се представяш, обърни се към човека по име. Например, ако жената пред теб току-що се е представила като „Елена”, ти използвай името й и кажи: „Приятно ми е, Елена, аз съм…”.

Ако ти е много трудно да помниш имена, използвай краткия разговор, за да се сетиш за твоя позната, която се казва Елена. Така ще асоциираш познатото с новото и ще запомниш по-лесно името на новата Елена. Също така, използвай всеки момент, в който Елена говори по-дълго, за да си повториш наум: „Е-Л-Е-Н-А”.

Накрая, когато казваш довиждане на новата си позната, отново използвай името й. Така имаш възможност да го повториш пак и да го запомниш и едновременно с това я караш да се чувства добре от факта, че вече знаеш името й и се обръщаш към нея по име.

Чужди и рядко срещани имена…

2. Вложи допълнително усилие, ако името е чуждо или рядко срещано

Ако човекът пред теб ти се представи с чуждо, трудно за произнасяне или съвсем непознато за теб име, трябва да се постараеш повече, за да го запомниш правилно. Има голяма вероятност този човек да е свикнал хората да не запомнят името му, затова ти ще направиш още по-добро впечатление, като го запомниш.

В този случай, ако не успееш да чуеш добре и да запомниш името от първия път – което е вероятно, – не се притеснявай да помолиш човека да го повтори. Ако го направиш учтиво и с уважение, той едва ли ще има против. Ако сте на шумно място можеш дори да се извиниш с шума и да кажеш, че не си чул името. Дори и да трябва да го помолиш да повтори два пъти, така е по-добре, отколкото да запомниш името грешно или да не го запомниш изобщо.

3. Не коментирай необичайните имена

Дори и коментарът ти да е съвсем добронамерен като: „Много странно име! Уау, не бях чувал такова досега!”, това пак е нежелателно. Имай предвид, че повечето хора с необичайни имена пазят не много приятни спомени от детството си, когато са били обект на подигравки от страна на другите деца заради името си. Затова дори и най-невинната забележка от твоя страна може да накара човека да се чувства неудобно.

Това важи особено много, ако ти си в позицията на представител на мнозинството, а човекът отсреща – на малцинство.

И не забравяй – в повечето страни по света твоето име звучи странно.

Умалителни имена…

4. Не наричай хората с умалителни или съкратени имена

Ако човекът, с когото си се запознал, не ти е казал да му викаш Жоро, Митак или Пешо, не го прави. На никого не му е приятно да променят и съкращават произволно името му, на теб вероятно също не би ти било приятно. Няма как да знаеш дали човекът изобщо иска някой да се обръща към него със съкратено име, както и дали не предпочита с умалителни имена да го наричат само най-близките му.

Всичко това важи особено много за чуждестранни и други необичайни имена.

Така че, за най-сигурно, обръщай се към новите си познати с точното име, с което те са ти се представили.

5. Използвай имената на новите си познати

Всеки обича да чува името си. Затова ще направиш добро впечатление, ако използваш имената на новите си познати в разговор, особено при първоначалния поздрав и когато казваш „Довиждане”.

Все пак не прекалявай – ако използваш името на човека във всяко свое изречение, е по-вероятно да го обидиш и да звучиш неискрено, претенциозно и леко безсмислено.

6. Не наричай хората с друго име

Да те нарекат с чуждо име е доста обидно. Това показва, че човекът, с когото говориш, изобщо не се интересува от теб.

Затова, ако не си 100% сигурен, че знаеш името на човека срещу теб, по-добре не се обръщай към него по име. Вместо това намери общ познат, когото да попиташ за името, което не знаеш, или дори питай самия човек. Всичко това е по-добре от това да объркаш името му.

7. Не обърквай правописа на имената

Печатните грешки в имейли и писма не са нещо непростимо. Напротив, много хора ги правят и никой няма да прекъсне комуникацията си с теб заради една печатна грешка. Ако обаче тази грешка е в името на получателя, това е доста неприятно.

Както вече стана дума, хората са много чувствителни по отношение на имената си и да видят името си, написано с грешка, е нещо, което със сигурност ще ги ядоса.

Най-лесният начин да избегнеш тази неприятна ситуация е да копираш и да пейстнеш името на човека от подписа му в писмо, което ти си получил от него. Вероятността той сам да си е объркал името е доста по-малка от вероятността ти да го объркаш.

снимки: sxc.hu ; текст: vratovrazka.bg

.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert