Днес е Архангелова Задушница, почитаме мъртвите

.

Днес е последната от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година. Тя се прави в съботата преди Архангеловден, затова е известна още като Архангелова (мъжка) задушница.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

На Архангелова задушница църквата отдава голямо значение на ритуалното прекадяване с тамян, свързано с поверието, че “дяволът бяга от тамян“ и паленето на свещи на гроба на починалия, за да не угасва споменът за него.

В деня на мъртвите се ходи на гробищата. Всеки гроб преливат с вода и вино. Хората вярват, че така поддържат “живота” на мъртвия на “оня свят”. Ритуалът изпълнява най-възрастната жена. Тя носи съд с вино, с което пръска гроба, като започва от мястото, където е положена главата. Прави три кръга от ляво на дясно, прекръства се до три пъти и изрича магическите думи: „Господ да го прости!“ .

Стопанките на всеки дом нареждат поминална трапеза, на която оставят празно място за покойника. На софрата се слагат седем ястия, винаги има жито, хляб и вино. Раздават се обредни погачки – литори, като първата хапка всеки оставя за душата на починалия. Ако по време на помена край трапезата закръжи пеперуда или мушица, всички вярват, че душата на техния сродник се е завърнала за кратко при тях.

http://www.frognews.bg

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert