Детронацията на княз Александър I Батенберг

.

княз Александър І Батенберг

На 26 август княз Александър I е принуден да абдикира под натиска на Русия, назначава регентство в състав: Петко Каравелов, Стефан Стамболов и подполк.  Сава Муткуров, и отново напуска страната.

На 1 септември 1886 г. на извънредна сесия на 4-ото Народно събрание е утвърдено регентството и правителството.

Реалното отстраняване от власт на българския княз е в 2 часа сутринта на 9 август 1886 г., когато русофилски настроени офицери с подкрепата на руската дипломация извършват преврат и принуждават княз Батенберг да абдикира.

Той е отведен в Буховския манастир, а после в гр. Рени (на руска територия), откъдето заминава за Германия. Детронаторите не успяват да реализират докрай плановете си. Съставен е кабинет от русофили, начело с митрополит Климент Търновски (Васил Друмев), и е въведено извънредно положение. На следващия ден 10 август, е извършен контрапреврат, оглавяван от Стефан Стамболов и подполк. Сава Муткуров.

На 12 август 1886 г. е съставено княжеско наместничество в състав: Стефан Стамболов, Петко Р. Славейков и Геогри Странски. Кабинетът на митрополит Климент подава оставка, сформирано е ново временно правителство начело с Петко Каравелов. На 16 август в София влизат военни части от пловдивския гарнизон, верни на княза. Петко Каравелов подава оставка.

Наместничеството назначава правителство от националисти – русофоби, оглавено от Васил Радославов. На 17 август след успешен контрапреврат князът се връща в страната и поема отново управлението й. Но Русия вече открито е против управлението му и девет дни по-късно, той отново е принуден да напусне България, този път завинаги.

http://bolgari.net/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert