В очакване на работа-мечта и каква работа искам

.

Много често ни се налага да избираме неща, които са далеч от мечтите ни. Искаме по-хубава работа, по-голямо жилище, по-нов автомобил, но се налага да се задоволим с по-малко с идеята, че някой ден ще имаме и повече.

Когато става дума за работа, има две страни на това да работиш работа, която не ти харесва, в очакване на по-добра.

Положителната: това е някакво начало

Има мнения, според които е по-добре да търсиш повече, да чакаш, но да намериш идеалната работа, вместо да приемеш някоя, която не ти харесва особено. Колкото и да е хубаво да искаш винаги най-доброто обаче, понякога най-доброто е именно да се задоволиш с нещо, което не ти харесва. Временно.

Работата, макар и да не е работата-мечта за теб, ти дава организираност и опит, които не можеш да придобиеш по друг начин, освен с практика. Освен това CV-то ти ще изглежда до по-добре, ако е по-пълно. Също така, работата ти дава контакти и възможности, които можеш да използваш, за да потърсиш по-късно своята работа-мечта.

Отрицателната: вероятно е да се примириш

Колкото и да е важно да започнеш каквато и да е работа, за да трупаш опит и да изкарваш пари, не забравяй, че искаш нещо повече. Ако сам не се стремиш да работиш именно с целта да се развиваш и да си намериш по-добра работа, това няма да се случи от само себе си.

Каква работа искам

Всеки си е задавал този въпрос в някакъв момент. Дали е било преди първата работа или между две работи, проблемът „какво наистина искам да правя” е често срещан.

Отговорът на този въпрос е важен по много причини, като най-важната може би е личното ни удовлетворение от работата – то не е възможно, ако тази работа не ни харесва. Донякъде издигането в работата и доброто положение с голямата заплата също е свързано с желанието ни – напредъкът е по-лесен, когато имаме личен интерес към нещата, които правим.

Какво умея да правя?

Това е един от първите въпроси, които те интересуват. За съжаление не винаги това, което искаме да работим, съвпада с онова, което умеем. Във всеки случай трябва да можем обективно да оценим склонностите, талантите и уменията си. И докато уменията са нещо, което можем да придобием, с талантите е малко по-трудно. Затова, ако нямаме талант да рисуваме, няма смисъл да губим време, преследвайки кариера на художник или архитект.

Съсредоточи се върху онова, което можеш и което ти идва отвътре, върху нещата, които не само умееш, но и които ти носят удовлетворение.

Къде искам да работя?

Дали искаш да работиш в офис или на открито, да си имаш бюро или постоянно да си в движение – тези неща също имат значение.

Каква заплата искам?

В общия случай голямата заплата означава голяма отговорност, както и по-тежко работно време. За сметка на това повечето свободно време често значи по-малка заплата. По подобен начин по-високите позиции с по-големите заплати изискват повече инициатива, идеи, организационни и ръководни умения и т.н. Изборът е личен.

Какво искам да правя

Удоволствието от работата е много важен фактор за личното ни спокойствие. Разбира се, винаги има вариант да избереш работа, която не ти харесва, заради високата заплата. В този случай удовлетворението идва от самите пари, ако смяташ, че това е вариант за теб.

Работата, която не искам

Винаги може да ни се наложи за някакъв период от време да работим на място, където не искаме, по финансови причини. Ако положението е временно и ти си търсиш по-добра работа или учиш за нея, тогава няма проблем. Понякога се налага да правим компромиси за известно време, важното е периодът да не се проточи толкова, че да загубим желание за промяна.

Homepage

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert