Всички заедно срещу… Цветанов

.

Едвин Сугарев

На 19-ти януари в интервю пред БНТ Иван Костов за стъпи тезата, че чрез започналата компроматна атака с появите на СРС-та по страниците на в. “Галерия” на правителството е обявена  война. Според него пряката цел на атаката е то за бъде дестабилизирано, за да се повлияе на ключови решения, свързани пряко с руските интереси у нас. Лидерът на ДСБ посочи, че в дъното на атаката стоят президентът Георги Първанов, членът на Висшия съвет на БСП Цвятко Цветков и обвиненият като глава на престъпната група „Октопод“ Алексей Петров.

“Правителството още не е дало гаранция, за да участва в „Набуко“ – допълни той – “Ето, това се опитват да спрат с всички средства руските специални служби в България. Другото е правителството да продължи проекта АЕЦ „Белене“, да не го спира, въпреки че той е абсолютно ненужен на страната. Това са големите интереси, върху които се преплита и участието на Първанов. Първанов не крие, че е лобист на руските интереси“.

Тезата е абсолютно вярна. Към момента българското правителство е подложено на огромен натиск от руска страна, за да подпише анекс №12 към договора за атомната централа – със което проектът става необратим, тъй като този анекс предполага дейностите в периода 2011-2014 г., включително бетонирането на площадката и започването на реалното изграждане на корпусите за реакторите. Другата цел на натиска е България да забави внасянето на дяловото участие в проекта “Набуко”, за да получи “Южен поток” преимущество във времето и да обезсмисли тази основна стратегическа инициатива на ЕС.

На тези цели се дължат всички компрометни удари под кръста, включително пускането на Алексей Петров, заканите му да се кандидатира за президент, манифактурата за СРС-та, флашките, крясъците на Яне, искането на оставки – и не на последно място опитите да се сплотят всички здрави сили за един нов, високапатриотичен вот на недоверие към правителството – включително… Синята коалиция.

Това за съжаление не е шега. Това е най-тъжната реалност, на която съм бил свидетел през последните двайсет години – и най-дълбокото падение на СДС в цялата му история. БСП моментално се сдуши с ДПС – което не успя да постигне при предишния вот на недоверие – но официално обяви и намерението си да преговаря със сините – за обявената от Сергей Станишев цел: свалянето на кабинета. И защо не – след като исканията им са абсолютно идентични. За пръв път сините се нареждат в една редица с БСП, мафията и руските интереси – като исканията им съвпадат изцяло с тези на политическите им опоненти.

Анализът, направен от Иван Костов, е абсолютно идентичен с анализите на ситуацията, направени от Бойко Борисов и Цветан Цветанов. И въпреки този анализ целите, които си поставят сините лидери, са абсолютно идентични с тези на комунягите: незабавна оставка на Цветан Цветанов. Съжалявам, но не само с тях. Абсолютно идентични са с тези на Алексей Петров. Именно той пряко и сърдечно даде “приятелски съвет” на своя някогашен бизнес-партньор: да махне Цветанов и всичко щяло да си дойде на място. Същото се иска от Първанов, Станишев, ДПС, РЗС, куп придворни политолози и кого ли не още. Никой вече не иска примерно оставката на самия Бойко Борисов, за тъй мразения Дянков просто забравиха.

Защо ли става така? Просто защото такъв е стратегическия сценарий, който се обсъждаше на “Позитано” още месеци преди това: тежка компроматна атака срещу управлението веднага след нова година, като ударът бъде концентриран върху единият вицепремиер – сиреч върху Цветанов. Върху него поради няколко причини. Първо – защото като седящ на най-горещия стол в държавата е и най-уязвим. Второ – защото по този начин се съсипва евентуалната кандидатура за президент от страна на ГЕРБ – и Бойко Борисов се пуска по президентската писта, с очевидната сметка, че след неговата абдикация управляващата партия почти веднага ще се разпадне (или поне ще стане много по-манипулируема) – и след парламентарните избори лесно ще бъде асимилирана в състава на една нова тройна коалиция. Трето: защото при Цветанов – за пръв път в историята на прехода – кранчетата на контрабандните канали, от които се пълнеха партийните каси, взеха нещо да попресъхват. И четвърто – защото това искане съвпада с интересите на мафията, а тя е острието на атаката.

Безкрайно интересно е как никой не забеляза много високата степен на подготвеност, с която и псевдопрезидента Първанов, и Сергей Станишев реагираха на аферата със СРС-тата. Сякаш имаха предварително написани изявления – и предварително начертана стратегия, предполагаща флашките да се вземат незабавно на въоръжение в битката с политическия противник. И вероятно Бойко Борисов има право в признанието си, че шапка му свалял на Трактора – няма друг подобен случай в цялата история на българския преход, в който всички политически сили – и левицата, и десницата, се оказват единни в своите искания, които са базирани само и единствено върху компроматната атака на един виден представител на подземния свят.

И няма друго подобно падение, извинете ме. То повдига завесите и позволава да видим какво се мъдри зад кулисите. И гледката наистина не е особено приятна. Точно това единство говори и за впечатлаващо единната корумпираност на българската политическа класа.

Бих искал да бъда правилно разбран. Аз имам много сериозни политически резерви и естетически възражения към управлението на ГЕРБ – и никога не съм ги спестявал, не съм прощавал никому. Писал съм за Бойко Борисов и компания с острота, която много малко хора са си позволявали. Когато г-да демократите от Синята коалиция седяха на два стола и не знаеха дали са в опозиция или са на власт, настоявах за ясна политическа идентификация – защото само такава би могла да спаси остатъчния им авторитет. Но политическата идентификация не означава само да се определиш по отношение на управляващите, които и да са те. Политическата идентификация означава и яснота в позициите спрямо основния ти политически противник – спрямо този, с който никога и при никакви обстоятелства не можеш да си позволиш съвместни действия, с който просто няма как да имаш общи интереси. Не можеш да бъдеш автентичен седесар и да искаш същото, което искат ДС, БСП, мафията и кремълските сатрапи. Не можеш да присъединяваш своя глас към техните – когато знаеш, че с това подсилваш и техните шансове да се върнат на власт.

Би трябвало най-сетне някой да каже на тези хора за какво всъщност става дума. (Те впрочем го знаят много добре, но не искат и другите да го разберат.) От 1997 г. насам СДС (и неговите производни) е в непрекъснат спад – и вотът, на който се крепи тяхното парламентарно представителство, е инерционен вот. Те няма как да се върнат на позициите, на които ги издигна вълната на хорското недоволство при катастрофата Виденов. Няма как да заемат политическото пространство, заето днес от ГЕРБ – колкото и то да съвпада с техните някогашни електорални позиции. Шансът да бъдат реалната политическа сила, която да реформира България, им беше даден веднъж – и те го осъществиха само донякъде при правителството на Иван Костов – ала донякъде го и профукаха. Втори път няма да го получат – и затова тяхната стратегия е стратегията на оцеляването. Затова са готови да жертват всякакви принципни позиции в името на мъничко бутафорен престиж, който да им позволи да се хванат за борда на следващия парламент, да оцеляват пак с неколцина народни преставители в него.

Това наистина може да им се случи – но не могат да променят България, а те – именно те и никой друг – бяха призвани да го направят. Затова те вече не са гаранти за демократичното ни бъдеще, а само декоративен придатък към псевдодемокрацията – и нещо като запушалка, препречваща пътя на евентуалните нови формации, които биха могли да заемат тяхното място и функции.

Да, да – сега и те ще търсят необходимите защитни аргументи, с които да обяснят защо постъпват така, защо се подреждат в редиците на рубладжиите и флашкаджиите. Да – те биха искали Бойко Борисов да успее в борбата с престъпността, затова искат да го освободят от тези, които му пречат, които го влекат към дъното. “Ние искаме правителството да успее в борбата си срещу престъпността и затова е необходима смяната на министър Цветанов”, заявяват те. Затова вероятно искат да се изпълнят едно към едно щенията на Трактора.

Цветанов може и да не е върха на сладоледа, но сигурно сериозно пречи някому, след като бива нападан така масирано и с такава ярост. И във всеки случай е единствения вътрешен министър, който си позволи да атакува един от недосегаемите в престъпния свят на България – а именно въпросния Трактор, събрал под СРС-тата си, за които още не се знае дори дали са истински, цялата политическа класа. Да се казва обаче, че с неговото отстраняване ГЕРБ ще успее в борбата си с престъпността, е лицемерие, трудно простимо дори за професионални лицемери, каквито са изричащите това мнение.

Тъкмо обратното: ако Бойко Борисов се огъне и се вслуша в тези съвети, това ще е началото на края за ГЕРБ. Защото ще е жест, който ще демонстрира слабост. След Цветанов неговите хора ще бъдат отстрелвани един по един – а самият той най-вероятно ще бъде укротен и обязден, ще стане едно от “нашите момчета” – каквото и без това твърде дълго време е бил. България ще се зароби с АЕЦ “Белене”, ще се препаше с руски тръби, “Наглите” ще станат пак нагли, а Октоподът най-вероятно няма да стане президент, но като нищо ще цъфне при следващия парламентарен мандат я начело на ДАНС, където вече беше, я начело на НСБОП, за където го гласяха вече веднъж. Ще има отново тройна коалиция, в която проскубаната и олюспена ГЕРБ ще заеме мястото на НДСВ, а в опозиция ще бъде… В опозиция никой няма да бъде. И затова, както казваше Иван Кръстев, тъй като всички ще са на власт, в опозиция ще бъде народът.

Е – а Синята коалиция? Защо нейните лидери се солидаризират днес в своите искания с ДС, комунистите и мафиотите? Отговорът е прост и естествен – заради политическия интерес. Синята коалиция също има интерес от провала в управлението на ГЕРБ – много по-мизерен от този на БСП, но не по-малко значим с оглед нейното оцеляване. Да, това ще провали последните шансове на България, да, това ще доведе на власт отново тройна коалиция, доминирана от БСП. Но в разпадането на доверието към Герб, в процеса на демитологизирането на Бойко Борисов, от политическата трапеза ще се отронят и няколко електорални трохи, които ще послужат на сините да преживеят и още един парламентарен мандат. Бивши сини избиратели например, които са се разочаровали в бащицата Бойко Борисов, но не искат да хвърлят мърцина гласа си и затова нямат избор – освен да гласуват за някой, който ги е разочаровал по-отдавна.

Та това е прочее синята равносметка. С вечната надежда, че при следващите избори някак си ще стане така, че всички ще се олеят и властта някак си сама, поради липса на нещо по-добро, ще се дотъркаля в краката им…

.

http://www.svobodata.com/page.php?pid=4963&rid=154

12 Gedanken zu „Всички заедно срещу… Цветанов

 1. Интересно,
  първа Аз във ФБ казах,
  че Г-н Костов ще се кандидатира за Президент,
  ама , кой да ти вярва… Неговите ме ‚Изядоха‘

  като чета пресата , май че натАм е тръгнал…
  а, най-печелившата Фигура за пост от ГЕРБ е Г-н Цветанов,
  и сега …’Врътките‘ на Костов…
  Цветанов имал няколко апартамента , а той… ‚Миличкият“ е ‚умрял‘ от глад, аз лично бих се срамувала да живея в Квартал на столицата и „лайната‘ ми да се стичат върху жителите й,
  та така най-простичко казано и ще си вземе ‚Колегата‘ от ВИИ К.М – Алексейчо ,
  за вътрешен Министър… ами да ‚закрие ‚ и Държавата няма да се учудя-НАГЛОСТ

  ама къде са били Колеги …само те си знаят

  а дали му е бил Колега там или другаде…Те си зНаяТ.

 2. Стефане, възникна малък спор с Таня Соломонова относно авторството на „Всички заедно срещу… Цветанов“. Твоя ли е статията или на Едвин Сугарев?

  • Що за инфантилен спор!?
   Доколкото мога съм обозначил ясно автора на статията (Едвин Сугарев) и сайта от където е взаимствана (най-долу пише „От тук“ и това е активен линк, ако някой още не е забелязъл).

 3. Наистина съжалявам, че ти казах. Исках да защитя позицията ти за Костов в „Какво става с Иван Костов?“, затова цитирах и Сугарев в „Всички заедно срещу… Цветанов“, но Таня не схвана връзката… Нали се сещаш как беше преди в ФБ. Като се ядосат на теб, блокират и мен, сега пък като обидиха теб, аз се ядоасах… Знам, че харесваш Шаде?…:) Лека вечер!
  http://www.youtube.com/watch?v=JEclFiBDuH0&playnext=1&list=PL11CBED2AD9EC5157

 4. Първият, който поиска моята оставка беше Алексей Петров, впоследствие се включиха от Синята коалиция – това са две диаметрално различни партии, коментира министърът. Те се присъединиха към това, което иска Алексей Петров, аз знам защо го правят, защото при тях мотивацията е голяма. Синята коалиция се чувства засегната от позицията ми за неучастие с тях на парламентарните избори, заключи той.

  http://frognews.bg/news_31893/TSv_TSvetanov_Ne_sam_saglasen_sas_sada_za_Al_Petrov/

  • И пак ще подходя от чисто човешката страна,

   искат , най-простичко казано да ‚елиминират‘ дясната ръка на Бойко,
   а на него му се чудя за кой ли ‚дявол‘ му беше тава, ама ще си се чудЯ, дано да мога лично да го попитам … много е зает

   та за Г-н Цветанов,
   приемаме хипотезата , че го ‚гътнат‘ и какво от това,
   само дето ще му направят по Български ‚специалитет‘ мръсотия, в която лиЧно аз не вярвам , че ще успеят!?
   Но… да приемем ‚Успяват‘ и после сами ще се изпоядат,
   както винаги е ставало!

   А, сините в кръга на майтапа ,
   но този цвят ми е любим ,
   за елегантни дрехи , още от мЛадини, Костов – ‚риеше‘ с кафявото кожухче,
   а Бойко си беше Момък от класа!

   • Свалянето на Цветанов има за цел да „вразуми“ и „оседлае“ Борисов. Да бъде вкаран в „правилния“ ДС път…
    А наградата за Костов, че участва в помярската зевера е неморалното предложение на Кр. Петков от страниците на часовия парцал (не случайно Любо Пъпката го купи):
    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=769349

    • Стефчо,
     не им обръщай внимание… живееш и се развиваш по нормалните Европейски закони,
     остави ги в блатото,
     ама Бойко е наистина , не мога да Ви сравнявам
     и двамата Ви познавам…
     но и тоЙ е също добър човек и се опитва нещо да стори, ама Жалко…много му ‚ядът да не казвам …какво‘

     • Юлия, това че се възмущавам от некоректното поведение на Костов не ме прави автоматично фен на ГЕРБ. Отчитам, че последните се мъчат къде с успех, къде не до там много сполучливо, да водят дясна политика, за което им симпатизирам, ама пак повтарям, ръката в огъня за тях не бих си сложил.
      До някъде симпатизирам и на Зелените, защото още не са се корумпирали, ама отчитам и тяхната неопитност.

     • А, вярвам ти…
      и съм убедена в това , което казваш!
      Нека го знаят и тези тук ,
      които те ‚провокират‘, нападат‘ ли не зная…

  • Интерсно,
   Само се говори за някакви си с 2 до 4 %

   нищо не разбирам, има нещо друго!?
   Те са Никой , и на следващите Избори пак ще е така, и
   Жалко, колко свестни хора има там …

   и пак опираме до Кафявото Кожухче
   Стефан , ти не бил в БГ по това време,
   ама от 1975 до 1989 го помня и не само АЗ , а всички с него…

   дали не му го е шил Бойчо, той и мойте шиеше , ама си ги сменях!

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert