Виена

.

През 2009 г. Виена бе обявена за град с най-високо качество на живот в света. Това стана в конкуренция с 215 големи градове на планетата.

.

.

Оценяването е извършено въз основа на общо 39 критерии – икономическа ситуация, сигурност, здравеопазване, обществен транспорт, възможности за пазаруване, живеене, запазена околна среда както и най-добрите възможности за културен живот, посещение на училище, почивка и свободно време Защо Виена е град – мечта?

Общинската болница „Донаушпитал“ е най-големият социално-медицински център в източната част на Виена.

Тя е наричана още болницата на Дунав. Открита е преди 18 години. Разполага с общежитие за персонала с 500 апартамента. Преди четири години всички отделения са въведени в експлоатация.

Виена е разделена на 23 района и има 22 болници.

„Донаушпитал“ е разположена в най-големия, 22-ри район на територия от 170.000 кв. м. В нея функционират всички отрасли на медицината. Разполага с училище за санитари и сестри, детска градина, 4 паркинга, подземен гараж, място за кацане на медицински хеликоптери.

Интересен факт е, че болницата е вторият по големина работодател в 22-ри район. В нея работят 3500 души. Болницата е и като фирма, казва Ренете Хаушка – един от ръководителите на администрацията, защото дава редица поръчки на строителни фирми, за техническо оборудване, храна, лекарства и т.н. Оборотът на болницата за миналата година е 280 млн. евро. Хаушка споделя, че бюджетните показатели през годините са стабилни.

Икономическият план за миналата година, предприетите компенсации срещу инфлацията и приходите от пациентите покриват 40 % от разходите на болницата.

Останалите 60 % се плащат от държавата. Ние сме горди, че Виена е градът с най-добро качество на живот, казва Соня Весели, заместник-кмет „Здравеопазване и социални грижи“ на Община Виена.

В него всички могат да живеят много добре, не само тези, които имат достатъчно пари.

Доброто здравно осигуряване и стабилната социална система са в основата на успеха. Дори в условията на световна криза успяхме да увеличим парите и в момента бюджетът за социално дело е 3 млрд. евро, което е една четвърт от целия бюджет на общината, допълва Соня Весели.

Инвестира се както в ранно диагностициране, така и в интензивно обслужване в случай на болест. Силно е намаляла смъртността при новородените и сега тя е под 5 на хиляда. Условията в болницата и грижите за пациентите са невероятни. В детското отделение, освен невероятното оборудване, има специални легла, ако се наложи детето да бъде придружавано от майка си или друг човек. Две бани и тоалетни към всяка стая, занималня, учебно помещение, учители, за децата, които престояват по-дълго в болницата.

Просторни помещения, кътове за отсядане, никакви опашки за тези, които чакат за преглед. 1000 легла, чудесни условия, 508 лекари, 1174 сестри и санитари, които се грижат за здравето на болните.

11 000 са имали нужда от еднодневен престой в болницата през миналата година. На всеки един от тях се полага безплатна храна. Отделението за хора, нуждаещи се от постоянни грижи, е първо един огромен и красив парк, а след това болница. За хората в инвалидни колички на нивото на ръцете са ситуирани цветни градини, за да могат да се грижат и сами за растенията, има градина с ягоди и други плодове. За престоя си заплащат 80 % от пенсиите си, а останалите са за тях самите – повечето от обитателите са с пенсии от около 2.500 евро. За тези, които нямат достатъчно средства се доплаща от специално създадения фонд „Социална Виена“.

При такива условия и грижи не случайно 101 годишният Черни ни се усмихва, приятелски помахва и се снима за спомен. Болницата разполага с уникална транспортна система, която може би е една от малкото в света. Информация за нея дава Михаел Хох ръководител на отдел „Логистика на транспорта“. Системата е напълно автоматизирана. Различните отделения и служби на болницата правят предварителна заявка, след което в центъра за управление, в който работят само двама души, се изготвя графикът за обслужване.

Чрез 751 контейнера, които се превозват с 60 акумулаторни транскара се доставя и извозва всичко – храна, лекарства, отпадъци и др. По задание те достигат до различните отделения, като използват специално създадените за системата 5 асансьора. Общата дължина на релсите е 5,5 км. На ден се извършват по около 1100 курса, като се изминават 600 км. Устройствата имат сензори и спират, ако случайно пред тях застане човек, попадне предмет или друго транспортно средство.

Непрекъснато движещите се транскарт и контейнер учтиво предупреждават – „Внимание, автоматичен шофьор“. Извършва се видеонаблюдение с 28 камери. Организацията на работата, условията, грижите за пациентите, финансирането на общинската болница са само част от аргументите Виена да бъде избрана за град с най-високо качество на живот.

Александър Бозаков, БТА
http://autumn.actualno.com/

5 Gedanken zu „Виена

 1. Напълно възможно, но внимателно следя пресата тук в Deutschland, не видях тази оценка ,
  може и да бъркам , но едва ли !?

  Имайки предвид, че Österreich има или по-точно взаимства от Правилата и Законите в Deutschland !

 2. Напълно е възможно, но следейки съвсем внимателно пресата в Deutschland, никъде не видях тази оценка.
  Красив град , само него не го познавам добре от много Eвропейски столици , винаги минавам Транзит и го подценявам , защото ми е много близо.

  Но едва ли е така , та Österreich имат и спазват немските закони и Правила в повечето случай.

  • Австрия е наследница на Австро0-Унгарската Империя, която е била една от най-могъщите държави в Европа, когато Германия не е съществувала в сегашният си вид, а както и Италия, на нейно място са били множество независими и постоянно в конфликт едно с друго малки княжества и кралства.Виена в края на първата световна война е третия по големина град в Европа и е ЕДИНСТВЕНИЯТ такъв, който от тогава намалява, поради липса на човешки ресурси.Сега е бутикова столица – сравнително малка, като брой жители, но с един от най-високите стандарти на живот на гражданите си. Дано така остане… 😉

 3. Едно от важните неща в Живота е да си доволен и щастлив там където живееш.
  Намирам за хубаво , че харесваш твоят Град !

  Хмммм… , бутикова столица, ако съм нейн гражданин все без пари ще съм -каквато съм Заплес по Магазините -хахах …!?

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert