Развенчаният мит – Иван Костов

.

„В политиката може да се издържи дълго, ако си безочлив и разчиташ на късата човешка памет.“ –  Иван Костов

На кого бихте приписали тези думи: ”Аз не съм мутра и никога не бих погазил закона”? Едва ли някой би се сетил, че това са думи на Иван Костов изречени за самия него през 2007 година. С тази фантастично недостижима кауза за български политик да не погазва закона, бих помогнал за развенчаването на няколко мита относно Иван Костов.

Първи мит: Иван Костов мрази комунистите и се бори срещу тях

Защо това твърдение е абсурдно? Отговор намираме в биографията на Иван Костов. Иван Костов е бил на обучение в СССР и по-точно в град Кременчук, където се е учил за летец в селскостопанската авиация. Всъщност говори се, както от Андрей Луканов, че е бил обучаван от ГРУ (Главното разузнавателно управление на Съветската армия).

Случайни хора не ставаха началници в планов отдел на даден завод, какъвто е бил Костов, който по това време е завършил и Висшия икономически институт „Карл Маркс”/1974г./ със специалност политикономия?! През 1981 г. Костов се дипломира в Софийския университет „Климент Охридски” по специалност-„ Математическо моделиране на икономическите процеси”. През 1983 г. защитава във ВИИ „Карл Маркс” дисертация на тема: „Икономически растеж, структура и фактори в производствената сфера” и става кандидат на икономическите науки. Да помислим малко! Антикомунист става специалист с научна степен по политикономия по времето на комунизма?! Вижда ли някой противоречието?! Костов е старши асистент в катедра „Политическа икономия” на Центъра по идеологическите дисциплини!!! Неговият шеф на катедра проф. Алексиев пише за Иван Костов: „ Той познава много добре произведенията на класиците на марксизма-ленинизма и е убеден марксист и защитник на нашата социалистическа система.”

Венец в творенията на Иван Костов е статията му във вестник „Работническо дело” от 30 ноември 1989 г. със заглавие: „Никаква отсрочка” в нея Костов се обявява срещу чуждите фирми и монополи, които ще ни лишат от собствените ни ресурси. Той пише: ”Никой няма да дойде за да ни помогне. Ще дойдат, за да правят тук своя бизнес.” Това са „икономическите” виждания на специалистът Иван Костов, който по-късно само месеци участва в екипа на разработил национално съсипващ план –Проекта „Ран-Ът”, който поставя идейното начало на пладнешката приватизирания. Иван Костов не скача по площадите, пише статии за „Работническо дело”?! Нагажда се на Кръглата маса да бъде съветник на Андрей Луканов от страна на БКП. Когато докладват на Луканов тази кандидатура, той маха с ръка и казва: ”Абе не сме изпаднали до асистенти. Разполагаме с професори по политикономия!” Това пише в своята книга бившият президент Жельо Желев- „Въпреки всичко” издадена през 2005 год.! По свидетелски признания на съпруга на Нора Ананиева, проф. Ананиев научаваме пак от този източник нещо което помага да признаем първия мит за развенчан напълно: ” По време на Кръглата маса, Иван Костов лично е идвал при тях и е искал от Луканов да му даде повече свобода да работи. Може би е очаквал да бъде издигнат за изборите за ВНС именно от тях. Луканов му казал: „Засега такива асистенти не ни трябват.”

За него бившият президент Желев пише, че се е появил с бизнес предложение да търгува държавна информация като амбулантен търговец около 14 декември 1989г. За Костов той твърди, че има негативно отношение към създадения през 1989г. СДС.

Мит е, че Иван Костов се е борил срещу комунистите и не е облагодетелстван от тях.

Дългогодишния член на СДС Николай Гацев пише в открито писмо до Градския съвет на СДС-София, че Иван Костов при среща с Андрей Луканов е уговорил падането на правителството на СДС начело с Филип Димитров през 1992г., а комунистите от БСП начело с Николай Добрев му връщат жеста през 1997 г. и той идва на власт. Далеч преди тази дата през 1991 г. Иван Костов е финансов министър в правителството на Димитър Попов. На този пост той е предложен от комуниста проф. Румен Георгиев, оглавявал „Минералбанк”, която е създадена през 1980 г. за да отпуска държавни заеми за големите предприятия и обединения на социалистическата индустрия. Това е касичката на червените пари, която към 1990 г. е със 700 милиона щатски долара дълг. Точно този комунист-икономист е предложил Костов за финансов министър?! Преценете сами мрази ли Костов комунистите и бори ли се срещу тях?!

Втори мит: Иван Костов е реформатор и проведе значими реформи

Иван Костов проведе „реформи” чрез които обогати своите съпартийци и не на последно място себе си . Увеличи данъците. Въведе около 150 лицензионни и разрешителни режима и затлачи дребния и среден бизнес, като по този начин създаде благоприятна среда за държавна корупция.

Инвеститорите не искаха и да чуят за България, освен руските. Вместо приватизация от чужди инвеститори се състоя пладнешка приватизация от вътрешни съмнителни дружества и физически лица, приближени до бившите комунисти или до Костов и СДС. Властта беше силно централизирана, за да може комисионерството на държавната администрация да се развива. Създадоха се нови монополи като НЗОК.

Докторът на икономическите науки Иван Костов участвал в изготвянето на програма „Ран-Ът”, която провежда на практика чрез приватизацията, като от материални активи на България в началото на 1990г. около 133 млрд. щатски долара, които са изтъргувани в хазната влизат САМО 1.7 млрд. долара! Да припомним няколко фрапиращи примера на приватизация. МДК „Пирдоп” подарен на Юниън Миниер срещу нищожната сума от 55 млн. щатски долара ! При производството на злато, сребро, платина, електролитна мед, почивни станции на планина и море, сграден фонд и др. сумата е смешна. НХК „Нефтохим” е продаден за 106 млн. щатски долара при оценка на активите на НХК за около 3 млрд. долара. Само от скраб можеше да се вземат повече пари в пъти над цената за приватизация. БГА „Балкан” беше приватизирана за цената на един апартамент-132 000 щатски долара, а Гад Зееви приватизатора на „Балкан” е спечелил от продажби на авиопарка над 300 милиона щатски долара и осъди в Париж, България да му плати 10 млн. долара неустойки за неизпълнени клаузи по приватизационния договор.

ПЕЧАЛБА ОТ 2280 ПЪТИ ЗА ГАД ЗЕЕВИ И ЗАГУБИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!?

Не е истина, че валутния борд е замислен от Иван Костов, заслуга, която му се

приписва. Още през 1991 година се обсъжда валутен борд в България. В началото на есента на 1996 г. Жан Виденов обяви, че „най-доброто лекарство за българската икономика е въвеждането на валутния борд (наричан тогава паричен съвет)!!! Тогава Иван Костов се обявява, че такова нещо в българската история не е имало и че това означава отказ от национален суверенитет?!

Ако за реформа приемем аферата „Сапио”, това е нагъл пример за ограбване на държавата с 13.5 млн. щатски долара. Това е тежко длъжностно престъпление извършено с личния подпис на Иван Костов като финансов министър разрешил безмитен внос.

Толкова за „реформите” на Костов, те са по-скоро с вкус на криминални престъпления.

Трети мит: Иван Костов спасил България

Много станаха спасителите на България?! Иван Костов даже не направи всичко да спаси реакторите на АЕЦ, а се съгласи послушно с еврочиновникът Ферхойген и сложи кръст на реакторите от малките блокове от І до ІV през ноември 1999г. Както разбрахме валутния борд не е патент на Костов и на практика започна да се прилага при служебния кабинет на Софиянски. Иван Костов даже не се опита да спаси българските медици в Либия, а си зададе въпроса: „ Ами ако са виновни?”. Костов е бил предупреден месец преди арестите от Националната разузнавателна служба ?! Дали пък не е спасил България, като е накарал съпругата си Елена Григорова-Костова да се откаже да бъде повече партиен секретар и през 1997 г. да се хвърли в бизнеса като управител на „Булс”-ООД, заедно със Зоран Ристич, който е издирван за фиктивен износ на горива?! Интересни неща са ставали по време на югоембаргото с националните спасители?!

Сигурно Иван Костов е спасил туризма в България ?! Едно е ясно, че не е спасил а спазарил „Златни пясъци” за себе си чрез своя ресторантьор Славчо Христов, който е финансирал РМД-то, което купува за 80.8 млн. долара чрез БРИБанк, която контролира.

„Спасителният” кръг за Костов- Олимп придобива: Стопанска банка, военните предприятия „Арсенал”, „Бета”, „Пима” и „Трема”, „Бороспорт”, СИ Банк, „Пампорово” АД. Костов осигурява приватизацията на фармацевтичните заводи в Дупница, Разград и Троян за зетя на Георги Атанасов- Петър Терзиев и за роднина на Петър Дюлгеров членове на ЦК на БКП и Политбюро на ЦК на БКП срещу комисионна от 5 млн. долара.

По-късно тези заводи са продадени на външен инвеститор.

Ето как Иван Костов и сие „спасяват” България?!

Това са само три от митовете за Командира, но са показателни за неговото минало, морал и настояще и очакващите „успеха” на т.нар. „нова“ Синя коалиция, както и обикновените избиратели трябва да знаят за кого си струва да се гласува.
Във всеки случай не бих гласувал за Иван Костов!

Лука Балкански
http://www.afera.bg/

17 Gedanken zu „Развенчаният мит – Иван Костов

  1. Господин Краев, как мислите, на какво се дължи това, че умни, дори бих казала разумни хора /правя разлика, защото има такава; сред много умните има и големи побърканяци!/ си затварят толкова години очите – повече от десет – за истините, които казвате в този текст. Аз не мога все още, толкова години вече, да си го обясня. Сред тях има и много мои приятели. Опитвам са да проумея този феномен и…не успявам!

    • Да, това е своеобразен феномен на затормозена умствена дейност. Много хора, да не кажа повечето от останалите му шепа последователи са на ясно със слабите му страни, но са вече много ангажирани с подръжката му и ги е срам пред себе си да признаят грешката в която до колени са затънали.
      Оправданието им, пред тях самите е, че „видите ли, другите са може би още по-лоши и от него“…
      Това е като да си избереш „хуманен“ палач, който използва упойка преди да ти отреже главата…

      • Болни и продажни мозъци / ама малки / ! Само за толкова ли платиха ве ?
        Можеше и още нещо да роди КРАТУНАТА ти ! О не не тук имаме вече затормозена умствена дейност ………. и за тебе специално БЕЗ УПОЙКА ! КЛАКЬОР !!! ГЕРБЕРАСТ !!!

        • Няма как да не се възхитя от интелектуалния заряд, който лъха от поредния сектант-костовист.
          Имам чувството, че Ваньо през ноща в мазето в Драгалевци ги форматира… LOL

  2. Аз също се разочаровах от Иван Костов, а винаги досега съм гласувала за него. Освен престъпленията му и шайката, с която той се обгради във връзка с приватизацията, мисля, че си затвори очите и направи доста компромиси с комунистите. Нужна ни е лустрация – това е истината и само така ще можем да се измъкнем, по мое скромно мнение, от монополистическия пост-комунизъм, който всички ни „сготвиха“ с различни подправки. Не съм отчаяна, надявам се да се появи най-сетне граждански контрол и повече съвест сред уж по-умните. Повече гражданственост.

  3. Ама моля ви, другаря Костов е наистина много способен човек, свърши си достойно работата човека.Няма прецедент в световната история за 1 година да ликвидираш една сравнително добра развита страна като България и с това достойно влиза в Гинес.

  4. Лъжите ти Стефане, са от най-долна проба, които мога да разбия на пух и
    прах, но защо да го правя, като никой няма да ми плати да защитавам
    Костов от лъжи. Виж, да пиша против него ще ми платят, както са платили и
    на теб, но аз не мога толкова долен да бъда.

    • Шегаджийче, аз съм имал първият си милион, когато Ванката подавайки поредната молба за приемане в редиците на БКП е описвал родителското си тяло по следния начин „Баща – ратай, майка – слугиня“.
      Е, за какво говорим, малоумен сектанчо!?

  5. Интересно е как такива ‚избягали‘ от комунизма като вас, таят такава омраза към най-добрия премиер на България след промените. Да не би случайно и вас да Ви пратиха ДС, господин К.? Относно ‚статията‘ Ви, в нея има толкова много неточности и откровени лъжи, че просто няма смисъл да се коментира. А това, че се позовате на хора като Николай Гацев, мъжът на Нора Ананиева и Веселина Томова (афера.bg), ни най-малко не може да ме убеди в тезата Ви. Поздарви, и продължавайте да гласувате за ‚Партията‘, която Ви храни.

    • Полинче, аз публикувам досието си сканирано http://www.bulblog.com/wp-content/uploads/2010/06/zapove10.jpg , а не като Командира ти, само с извадки… В цялата ви ДСБ няма един, който може да покаже подобна на моята антикомунистическа биография. Това го запомни добре, колкото и да ти е неприятно. А сега, когато ми покажеш сканирани части от досието на Костов, тогава може да ме заинтригуваш да ти отговарям относно неговата личност.
      До тогава ти оставям този абзац от странното му досие да мислиш и твориш над него:

      „Проф. Илиев – ръководител на катедра „политикономия”, където Костов е
      асистент, казва: „Иван Костов е политикономист с твърде солидна
      подготовка. Той познава много добре произведенията на класиците на
      марксизма – ленинизма и е убеден марксист и защитник на нашата
      социалистическа система”.“

      Ето, от тук съм го взел:
      http://iliaganchev.blog.bg/politika/2013/02/28/dosieto-na-ivan-kostov.1059097

      • Съжелявам, но от ‚цялото‘ Ви досие се вижда само първата статия. И не, не съм запозната с вълнуващата Ви анти-комунистическа биография.

        Също така нямам копие от досието на Иван Костов, но най-вероятно и Вие нямате. Вие сте избрали да черпите информация от едни источници в Интернет, а аз от други.
        За ваше огромно облекчение Иван Костов се оттегля от политиката и вече може да спите спокойно, и да си харчите ‚милионите‘.

        • Полинче, неслучайно споделих с теб точно тази страница от досието ми, защото на нея сме (с моя приятел) посочени за арестуване не от други, а от шефовете на VI и II управления на ДС, генералите, Стоянов и Аначков, по предложение на страшилището за цяла България, ген. полк. Григор Шопов, шефът на ДС.
          Надали има други ЖИВИ българи, които да могат да посочат горните генерали, като милиционерите, които ПРЯКО са били ангажирани с тяхното арестуване…
          Както виждаш, мое мило Полинче, бил съм в една антикомунистическа лига, за която твоите съмишленици от ДСБ могат само да мечтаят. Те по онези години са се надпреварвали да се издигат в йерархията на ДКМС или Партията-Майка (Командира ти май 2 пъти неуспешно се беше пробвал). Какво да се прави – свят широк, хора различни.

          В заключение, мое мило дете, бих ти препоръчал, ако те интересува, да се разровиш в блога ми и там ще намериш още други части от досието ми, поствани като притурки в различни други материали. Тази услуга да ти ги изравям и посочвам тук, като активни линкове, няма да направя, за да те науча на труд. Всичко на готово само при комунизма го имаше… 😉

  6. Много ми е интересно, дали сред страстните защитници по- долу на Костов има хора на над тинейджърска възраст, т.е. над 27? Как успя този измекяр, така да ви зомбира бе хора? Щом ви мързи да прочетете историческите факти по отношение на „прехода“ и неговите имена, попитайте родителите си, те поне помнят, те са част от онези 60% останали излъгани или употребени от Костовата синя идея или са част от онези 40%, които и тогава като сега предпочитат сигурното робство пред несигурната свобода. И едните и другите низвергнаха „финансист №1 “ , кредита му на доверие се срина от 60% на едва едва 10%, защо, попитайте ги, защо! О да, забравих, вие не уважавате родителите си, не уважавате труда и знанията им, ами проверете в интернет, чичо Гугъл знае всичко!
    Фактите са си факти и пред тях трябва дори ДСБ да замълчи, а именно:
    Костов унищожи индустрията на страната, а тя поведе и икономиката!
    Костов създаде циганската безработица, а тя поведе и циганските кражби, набези всякакви “ дребни“ престъпления на тази общност!
    Костов заедно с другарите Кунева- Пръмова и Р. Овчаров унищожиха българската енергетика!
    ФАКТ

  7. Научете се, че твърденията не са факти, само защото така ви се иска! А сега ето ги истинските факти, които можете да проверите във всяка библиотека или в архива на НСИ:

    1) Иван Костов е първият министър–председател, който въвежда реформа в пенсионната система (предишната реформа е от 50-те години)

    2) Иван Костов и Софиански въведоха валутния борд, който изкара България от 300% инфлация

    3) Така наречената „работеща и индустриална икономика“, която Костов е разрушил в продължение на 8 години след 89-та трупа само загуби и води до перманентно намаляване на БВП на България в продължение на 8 години. Как така индустриална и развита България е в перманентна рецесия?

    4) За първи път след 89-та година БВП започва да расте с положителен темп, и то в продължение на 4 години! Как така след като Костов е унищожил икономиката, БВП за първи път започва да расте при неговото управление?

    5) За първи път след 89-та година по времето на Костов има нарастване на средната реална работна заплата в България (изчистена от инфлация).

    6) Първите закони, които сложиха край на практиките на СИК и ВИС в областта на застрахователното дело са въведени от Иван Костов!

    7) Първите закони за банките, които направиха невъзможно източването им, са въведени от Костов. Ако реформата в банковата система беше направена по-рано, банките никога нямаше да могат да бъдат фалирани

    8) Преговорите на България с НАТО и ЕС, които сложиха край на международната изолация на България, бяха стартирани от Костов

    9) Първите закони в областта на социалното осигуряване – отново извършени от Иван Костов

    Много от законите и реформите, които Костов въведе крепиха икономиката и не бяха изменяни с години. Просто защото хората, които идваха на власт след него нито имаха волята, нито имаха капацитета да се занимават с такива неща! Те бяха заети да мислят схеми за точене на пари от бюджета.

    Ето това факти, г-н автор. Те могат да бъдат проверени във всички исторически източници и са абсолютно обективни и неуспорими! А не „факти“ тип Костов разби работещата икономика на България. Като е била толкова работеща защо икономиката не растеше, а се свиваше!? Факт!

    • Ало ИкономиКстът, в главата ти е един микс от тривиални истини, полуистини и нагли лъжи.
      Всъщност единствената истина е името на Гуруто ти, ама свиркай си. Можеше и то да е скрешено…, Смешко.

  8. Стефчоу, чугунена главо, що не се хванете и не ходите в Крим (или по на североизток) да си „живеете живота“ с азиатските си братя. Айде со здраве…

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert