Фейсбук – трън в очите на вашия шеф

.

Все повече големи германски фирми блокират достъпа на служителите си до социални мрежи като Фейсбук. При това шефовете са загрижени не само за сигурността. Те се опасяват, че Фейсбук и сие разсейват персонала им.

 

.

Социалните мрежи създават все повече главоболия на германските фирми. Шефовете им се опасяват, че използването на Фейсбук, Туитър и сие от работното място крие огромни рискове. Най-големи са притесненията по отношение на опасността от промишлен шпионаж. Освен това служителите застрашавали сигурността на фирмените компютърни мрежи, кликвайки „непроверени“ линкове от тези сайтове

Без Фейсбук на работното място

Тези дни представител на втората по големина германска банка Commerzbank призна, че на служителите са били наложени ограничения: „Много от външните социални мрежи са вече недостъпни за нашия личен състав заради съображения, свързани със сигурността“ – заяви въпросният представител.

Фирмата за строителни материали HeidelbergCement също е блокирала за служителите си достъпа до Фейсбук и Туитър. И това е само началото на списъка: сред фирмите, блокирали достъпа до социални мрежи, са още Фолксваген и Порше, енергоснабдителят E.ON и газовият гигант Линде и много други. Повечето фирми се целят главно във Фейсбук и Туитър, някои спират и достъпа до сайта за обмен на видеоматериали YouTube.

По следите на пропиляното време

Повечето компании прибягват до тази крайна мярка от съображения за сигурност. Има обаче и фирми, като автомобилният концерн Даймлер, които изпитват опасения за производителността на труда. Според проучване на IT-компанията Clearswift, 30 на сто от германските фирми са загрижени, че социалните мрежи разсейват служителите им. При все това близо 56 на от фирмите заявяват, че основната им загриженост е във връзка със сигурността.

http://www.dw-world.de/

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert