Революциите на едно семейство

.

tick-HA-Vermischtes-WarschauНе ме разбирайте погрешно, аз съм прогресивен човек и съм за демокрацията, а свободата много я уважавам и даже я желая, но тия протести ми разбиха семейството!

От три седмици не съм виждала тати. Не, няма да го пускам за издирване, вкъщи си е, ама сваля правителството. По фейсбук. Залепнал е за компютъра, не съм му виждала лицето от има-няма 20 дни.

Даже не съм сигурна това в ъгъла той ли е, че много отслабнал и бая брадясал ми се вижда. Като вампирясал е. Не говори с никого, най-вече с майка ми, защото тя подкрепя кабинета. Мама вика нека останат още малко, щото едни избори сега ще ни разбутат почивката. Предплатили сме си вече за Ахтопол. Две седмици пълен пансион, а ТОАЛЕТНАТА Е ВЪТРЕ.

Може да казвате каквото искате, ама сме дръпнали напред. Преди 20 години на морето кенефът винаги беше общ, а ето че и ние вече станахме луксозни като западняците. Не знам защо толкова протестират тия на площада, това не им ли стига? Какво са зяпнали за още?

Мама казва, че били вампири. Като гледам тати на к’во е заприличал, може и да е права. Само дето тия ходят да пият не кръв, а кафе. Макар че знаеш ли ги к’во пият – комшията вика, че били пияндурници, ама неговата малката и тя ходи там и се кълне, че досега не е близвала. Той баща ѝ, май затова се отказа от протестите. Ходи ден-два с надеждата, че бира ще почерпят, най-малкото някое кебапче ще има, скара-бира, едно-друго. Музичка малко. К’ъв е тоя протест без кебапчета, много се чудя? Сигурно затова доста хора гледат отстрани. Не може ей така, залудо всяка вечер да трамбоваш улиците, прави са. Няма логика. То на комшията като му плащаш, не си върши работата, па без пари ще прави нещо… Ама сега “Планета” щяла да прави контрапротест, та сигурно и те ще се активират. “Планета” знаят как се прави…

А един депутат вика оня ден за тия на площада, че пиели кръвта на бедните, щото не искали да им вдигат пенсиите. Аз затова още не съм отишла, че лекичко ме е страх. Това, от една страна. От друга обаче, той нали и Брад Пит беше вампир по едно време, а от него, да ви кажа, хич нема да ме е страх. А па ако и Робърт Патинсън е там, направо се хвърлям да ме изпапка! Та съм още доста объркана – за протеста ли съм, или против.
Кака е по-наясно, тя подкрепя тати и ходи. Целата се увива в едно знаме, а гласът  съвсем е прегракнал от викане. Говори като Марлон Брандо в “Кръстникът”. Дето прилича на Бойко, сещате ли се? Те сигурно затова някои мислят, че зад протестите седял Бойко. Щото след 20 дни викане всички говорят като кака. Бойко даже им бил плащал, което е още един аргумент да се замисля аз за тати ли съм, или за мама.

Ама то т’ва с парите също не е много сигурно – кака още един лев не е донесла вкъщи. Значи или е много смотана, или нещо лъжат. Макар че комшията ми го каза и се закле, а той може и да пийва, ама е много свестен човек иначе. Та на него му го е разказал един бивш колега, военен, с когото заедно са служили в Сливен. Видял го на пазара в “Красно село”.

Та на тоя колега на комшията леля му се познавала с едни, дето ходели по протестите. И те там чули, че дават по 30-40 лева и едни даже вече събрали за почивка в Гърция. Аз го казах т’ва на мама и тя малко се зачуди дали да не ме прати и мен на протеста, щото “Перлата” вече тече и не центрофугира и искаме да си купим “Зануси”. Тате като чу, и полудя! Обвини мама, че е роб на вражеската пропаганда, нарече я враг на родината и оттогава мама, като влезе в хола, почва да пее на висок глас химна. Ама той хич не може да пее, та мама вече не влиза в хола. Обаче, за да му върне, огради с простора и два стола коридора пред банята и сега, за да идем до тоалетна с кака, трябва да си показваме личните карти. Тате ходи в магазина долу, а в неделя ползва асансьора. Даже вика, сега вече знам кой редовно го препикава, видях го. Оня от петия етаж е.

Та много напрегнато стана вкъщи. Да не говорим, че не само банята не мога да ползвам като хората, ми и не спя нощем. Щото кака по принцип много бълнува. Всяка нощ към 3 часа почва да ръкомаха в кревата и хрипти насън: “За да има мир, БСП в Сибир”. Ма с гласа на Марлон Брандо от “Кръстникът” го вика т’ва, сещате ли се? Много е страшно, котката ни още на втората нощ офейка, та ако някой я е виждал, да ми пише на лични във фейсбука. Не, по-добре на тати пишете, щото аз до компютъра не мога да припаря, нали тате там сваля правителството. Ма не ми пречи много, щото, като не мога да влизам в банята да си правя снимки с телефончето, компютър не ми трябва.

А пък магазинерката долу оня ден вика: “Тия пари от протестите хич не им ги ща, щото с тях ще върнат ГЕРБ на власт. А с ГЕРБ ще дойде и Дянков. И той такъв данък ще им тресне на тия надници, дето са ги изкарали на площада, че свят ще им се извие. Направо ще плати външния дълг с тях! Ама тоя дълг да не е мой, че ще им хода по протестите, аре бе!” Умна жена, разбира от икономика.

Обаче аз не вярвам, че те викат за ГЕРБ, щото нали протестирали умните и красивите. Значи, няма логика.

Баба вика, че тия, дето протестират, ходели там, щото при огражденията раздавали дроги. Кока, водка, уиски. Само не разбрах къде точно ги раздават – пред огражденията или зад огражденията. Може па да се разходя да видя. А баба между другото се развежда с дядо. На стари години я направил за резил, щото тръгнал по жени. Излязъл от вкъщи понеделник и се прибрал чак четвъртък. Той твърди, че е невинен и че през цялото време е бил на протест. Ма те сега много мъже така разправят. Дядо обаче наистина е бил. Много хора имало и за да вижда по-добре, се качил на коня на царя пред Народното събрание. Пък после не могъл да слезе. Викал за помощ, ма нали там свирки, вувузели и не го чули. Махал с ръка, махали му и те. Викал “Долу!”, и всички почвали също да викат “Долу!” Чак в четвъртък минал оттам Йоло и разкодирал съобщенията му за помощ, та го свалили. Сега е без баба, но пък го канят за лидер на партия.

Та тия протести много неща промениха в семейството ми и аз се притеснявам, че освен без дедо, без тати и без кака, ще остана и без почивка в Ахтопол. Май е прав комшията, дето е служил в Сливен, че е време танковете да дойдат и да оправят работата. Много ми се ходи на море, значи.

Лола Монтескьо (www.24chasa.bg)

Ein Gedanke zu „Революциите на едно семейство

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert