Отварянето на досиетата

.

.
Днес дискутирах с един мой приятел (млад емигрант – антикомунист) инициативата на ГЕРБ за изчистване на дипломатическите ни мисии от креатури с агентурно ДС минало и с учудя открих, че масово е разпространено мнението, че ДСБ са в основата на този успех за Демокрацията (отварянето на досиетата). Смея да твърдя, че това не отговаря на истината, а всичко започна от една моя идея (инициатива),  в един (тогава) десен форум* (демократи.орг).

Не само това, ами като се обърнах за помощ (посредством мейлове), към някои от активистите на ДСБ, с разочарование забелязах, че нещо увъртат и не са склони да подкрепят инициатива, не координирана (съгласувана) с ръководството на партията.
Тогава на своя глава я стартирах, като слава Богу, че в техническото изпълнение ми помогнаха много от редовите участници във форума. Все пак трябва да отбележа, че по това време (края на май, първите дни на юни, 2006) още никой не беше си позволил да пише директно до ЕС депутатите и да ги моли за съдействие, като много хора се смущаваха, как ще се реагира на подобна постъпка. Лично аз нямах смущения, защото от 1987 съм австрийски гражданин, порядъчен ЕС данъкоплатец и бях убеден, че ще получа отговор на молбата ми, за интервенция, относно отварянето на досиетата. Затова и посланието съчиних, написах и подписах лично, за да се конкретизира проекта. След това молбата-послание, заедно с един отговарящ на текста плакат, бяха изпратени персонално до всичките над 700 ЕС депутати.
Ето и самия текст, заедно с плаката:

Sehr geehrte Herr/Frau Xxxxx!

Helfen Sie mit Ihrem Einfluß, dass die Akten der alten Staatssicherheit Dienst in Bulgarien geöffnet werden.

Das Parlament ist von alten Kommunisten und Angehörigen/Spitzel des alten Kommunisten repressiven Apparates besetzt und mit aller Kraft versuchen sie, dass diese Informationen ihren Weg nicht an die breite Öffentlichkeit finden.

Diese Akten sind der Grund für die massenhaften Erpressungen und Drohungen von den Vertretern des alten repressiven Apparates.
Ihre Hilfe ist ausgesprochen wichtig für alle bulgarischen Bürger, welche in die EU als gerechte und stolze Bürger eintreten wollen.

Mit freundlichen Grüßen

Mag. Stefan Kraev
www.democrati.org

Същият текст и снимка изпратих, както до водещи принт-медии в Европа, така и публикувах в един сайт, където членуваха (отдавна не съществува, защото опростачването и масовостта стана второто лице на онлайн платформите)  наистина само отбрани европейски политици, бизнесмени и журналисти – Cyre Club® Community.

Инициативата имаше неочакван, дори и за мене, успех. Не само, че повечето ЕС депутати отговориха, че ще се застъпят за каузата, ами и много от тях в лични мейлове започнаха да ме разпитват за положението в страната, тогава. Някои от тях се заинтересуваха и за политическата ми принадлежност на мен и аз въпреки, че по това време никъде не членувах, написах ДСБ…, защото трябваше да се идентифицирам някъде, а тогава тази партия отговаряше най-точно на моите критерии (в последствие доста неща се промениха, ама това не е нито момента, нито мястото за до уточняване).

dosietata - Michael Kambeck - BROK ElmarНяма да забравя, когато едни от хората отговарящи за евентуално ни присъединяване в ЕС (Elmar Brok, Michael Kambeck) се обърнаха директно към мен с молба да формулирам по-конкретно, какво точно смятам, че би било най-удачно в случая, като натиск върху правителството, за отварянето на досиетата…

dosietata - Michael Kambeck - BROK Elmar 2dosietata - Michael Kambeck - BROK Elmar 3

Без излишно неудобство (скромничене), трябва да призная, че се гордея с тези времена и постъпката (инициативата) си от тогава, защото аз знаех, че имам дебело досие и моята малка война с комунягите тогава, беше именно, отварянето им!

Тази инициатива, тъй като беше съвсем открита и всяка стъпка беше упомената и поствана  във въпросния форум, послужи след това, като почва за стартирано на много други платформи, целящи съзиране на западното мнение.

.

*) Предполагам, че ако не са прибрани в някаква закрита част на форума, всичко това може да се проследи по дати. Първата молба за съдействие, касаеща отварянето на досиетата, изпратих на 05.06.2006

Аз лично пазя цялата си кореспонденция с всички ЕС депутати от тогава.

.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert