Опитай отново

.

fear-of-failureПовечето хора в нашето общество са програмирани да се страхуват от това, което се нарича провал.

Всеки от нас може да си спомни моменти, когато е искал едно, а е получавал друго.

На всички ни се е случвало да се провалим на изпит, преживели сме увлечение, което ни е разочаровало…

…изготвили сме бизнесплан, само за да видим, че всичко върви наопаки.

„Изход” и „резултати” – това именно виждат преуспяващите хора.

Те не виждат провалите. Не вярват в тях. Провалите не влизат в сметките им.

Хората винаги достигат до определени резултати.

Хората, постигнали голям успех в нашето общество, не са хора, които никога не са се проваляли.

Те просто са наясно и знаят, че когато опитат нещо и не получат желаното – просто са натрупали опит.

Използват това, което са научили, и пробват нещо друго. Предприемат нови действия и получават нови резултати.

Помислете за това: Какво е предимството, ползата, която имате днес, в сравнение с вчера? Отговорът естествено е опитът.

Хората, които се страхуват от провал, си създават предварително представа, че нещо може и да не сработи. Точно това им пречи да предприемат действието, което ще им осигури постигането на желаната цел.

Страхувате ли се от провал?

Добре, а какво е отношението ви към обучението? Можете да научите нещо ново от всеки опит и, следователно, можете винаги да успявате във всичко, което правите.
Марк Твен веднъж е казал:

„Няма по-печална гледка от млад песимист”.

Той е прав. Посредственото съществуване е почти гарантирано на хората, които вярват в провала. Провалът е нещо, което просто не се възприема от хората, които постигат величие.
Те не се задълбават в неуспеха, не прикрепят отрицателни емоции към нещо, което не се е получило. Нека да разгледаме с вас историята на живота на един човек.

Това е човек, който на 21 години се проваля в бизнеса. На 22 години губи изборите за законодателните органи. На 24 години отново се проваля в бизнеса.

На 26 години преодолява смъртта на любимата си. На 27 години преживява нервно разстройство. На 34 години губи надпреварата за член на Конгреса.

Ha 36 години губи надпреварата за член на Конгреса. На 45 години губи надпреварата за избор на сенатор. На 47 години се проваля при усилието си да стане вицепрезидент. На 49 години губи надпреварата за сенатор.

На 52 години е избран за президент на Съединените щати.

Името на този човек е Ейбрахам Линкълн. Би ли могъл да стане президент, ако беше разглеждал събитията в живота си като провали? Малко вероятно.

Има една известна история за Томас Едисон, която всички ние знаем.

След като се опитвал 9 999 пъти да подобри електрическата крушка, без да успее, някой го попитал: „ Ще стигнете ли до десет хиляди провали?”

Той отговорил:

„Не съм се провалял. Аз просто открих друг начин да не изобретя електрическата крушка”. Той е открил как друга поредица от действия е произвела различен резултат.

Победителите, лидерите, майсторите – хората с лична власт и сила – всички те разбират, че ако опитате нещо и не постигнете желаната цел, това ви дава просто обратна връзка.

Използвате тази информация и преценявате по-точно какво трябва да направите, за да получите желаните резултати.

Бакминстър Фулър е казал:

„Това, което хората са научили, е трябвало да бъде научено единствено чрез последователност от проби и грешки. Хората се научават само чрез грешките”.

Отделете минута, за да помислите за петте най-големи така наречени „провали” в живота си. Какво ви е дал този опит? Има голяма вероятност това да са най-ценните уроци, които сте научили през живота си.

Фулър използва метафората за кормило на кораб.

Той казва, че когато кормилото на кораба се завърта в една или в друга посока, корабът изменя курса си в по-голяма степен, отколкото е намерението на кормчията.

Той трябва да коригира курса на кораба, като върне кормилото към първоначалното положение и това е един безкраен процес на действие и реакция, на настройка и корекция.

Представете си – кормчия в спокойно море, насочващ леко кораба към целта, като се преборва с хилядите неизбежни отклонения от курса.

Това е прекрасен образ и чудесен модел за процесите в успешния живот.

Повечето от нас обаче не мислят така.

Като че ли всяка грешка се съпровожда от емоционално натоварване. Това е провал. Той говори зле за нас.

Много хора например се подценяват, защото са с наднормено тегло. Подобно поведение не променя нищо.

Вместо това, те биха могли да приемат факта, че са успели да постигнат резултат, който се нарича излишна тлъстина, и че сега искат да постигнат нов резултат, наречен отслабване.

Ще получат новия резултат, като предприемат нови действия.

Ако не сте сигурни какви действия да предприемете, за да постигнете този резултат, моделирайте някого, който е постигнал резултата отслабване.

Открийте какви конкретни умствени и физически действия извършва този човек, за да остане слаб. Извършвайте същите действия и ще постигнеше сьщите резултати.

Докато разглеждате излишното тегло като провал, не можете да се мобилизирате. В момента, в който смените представата за провала с постигнатия резултат – резултат, който можете да промените, успехът ви е гарантиран.

Вярата в провала ОТРАВЯ съзнанието.

Когато натрупваме отрицателни емоции, ние въздействаме на физиологията си, на мисловния си процес и на нашето състояние.

Един от факторите, които най-силно пречат на повечето хора, е страхът им от провал.

Д-р Робърт Шулър, който популяризира идеята за възможностното мислене, задава един много важен въпрос:

„Какво бихте се опитали да направите, ако знаехте, че не можете да се провалите?”

Помислете си за това. Как бихте отговорили?

Ако наистина вярвахте, че не можете да се провалите, бихте могли да предприемете цяла нова поредица от действия и да постигнете съвършено нови чудесни желани резултати.

Не би ли било по-добре за вас да опитате? Не е ли това пътят към израстването?

Така че аз предлагам да започнете да осъзнавате още от този момент, че провал не съществува. Има само резултати. Винаги можете да постигнете резултат.

Ако това не е желаният резултат, можете просто да промените действията си и ще получите нови резултати. Зачеркнете думата „провал”, оградете думата „изход” и започнете да се учите от всеки опит.

Източник: lifehack.bg

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert