Истинският мъж

.

.

“ Истинският мъж е като любимата ти блуза в разхвърлян гардероб. Знаеш, че е някъде там, но никога не можеш да я откриеш, когато ти трябва. През ръцете ти минават десетки дрехи. Със съдържание на памук, което не отговаря на сезона, и цвят, който не отива на косата ти. Сигурна си, че няма да ти стоят добре, но ги пробваш. За всеки случай.
Първо навличаш на себе си любовта на обсебващия мъж, който ти поднася на тепсия своя свят и твоя свят, и всеки свят, който пожелаеш. Върти полукълбата им на върха на пръстите си и ако го накараш да изпълни пирует, а после да пикира в шпагат с тях, ще го направи. Без да ги изпусне. Но винаги е в грешка.

След това попадаш на самоцелния любовник, който старателно изписва женски имена така, както затворникът дълбае резките на дните си над леглото. Оставяш го, а той оставя няколко драскотини по теб, които дъждът заличава. Още на следващия ден. После обуваш ботушите на самовлюбения мъж, докато той се наслаждава на образа си в огледалото. И преценява дали цветът на косата ти подхожда на неговите очи, а статуса на фамилията ти на неговия имидж. Докато накрая те убеди, че всъщност предпочиташ да си боса.
Истинският мъж не те убеждава в нищо. Не пречи и не настоява. Той се появява точно когато най-малко го очакваш. С аромат на праскови, дъжд и ванилова торта изниква пред теб ненадейно. Не мисли да остава. Но и не бърза да си тръгне. Влиза в твоя свят незабелязано, като цигарена струйка дим в заведение. Прекосява те на пръсти, без да бърза, а движенията му са точни и право в целта. Като прецизно програмирана машина.

Истинският мъж няма лице. Защото няма значение как изглежда. Той има характер и принципи, опънати като струните на цигулка Страдивариус. Различава се от всички останали по това, че ще те промени изцяло. Ще пренареди целия ти душевен пъзел. Ще те накара да летиш, пълзиш, да влизаш и излизаш от гроба, да гледаш с очите на гладно бездомно куче. И да го правиш с много любов.

Истинският мъж няма да изпълни твоите желания. Дори точно обратното. Заради него ще отидеш на планина, дори да мразиш снега. Ще караш сърф, дори да не можеш. Ще пиеш уиски на големи глътки, макар че предпочиташ ром, и ще преглъщаш натрапчивия малц с усмивка. Той ще те накара да си ревнива, ако не си. Да прегледаш пощата му, въпреки че никога не би го направила преди него. Да се мразиш. Да следиш камбаните в гласа му и по тях да отгатваш цветовете на настроенията му.
Ще те превръща от озверяло животно в безобидна буболечка – за секунди. С думи или действия. Или с липсата на такива. Заради него ще бъдеш мила, нежна, бясна, слаба. Ще те прекрои и ще те направи чисто нова. За да те постави внимателно в кутийка с етикет и никога повече да не я отвори.
Неговата цел не е страданието. Сълзите няма да помогнат, защото не обича да те вижда слаба. Той иска да стигнете докрай във всичко. Да докоснете ръба с върха на обувките си и да опъвате границите на възможностите си, сякаш играете на ластик. Ако успееш да издържиш теста, ще можеш да го задържиш до себе си. За още ден. Или седмица. Няма как да знаеш. Единственото, в което си сигурна, е, че скуката никога няма да се намърда между вас.

Защото в момента, в който тя дойде, той ще си отиде. Но не при друга жена. Истинският мъж избира дълго и бавно. Той е колекционер на скъпи картини. Никога не държи на количеството. Защото е сигурен, че във време, когато можеш да легнеш с някого, без да знаеш името му, е много по-ценно да откажеш, отколкото да се възползваш. И защото неговата цел е играта с достоен противник, а не лесната победа.

В сблъсъка с истинския мъж порастваш с десет години за една. Битката винаги е неравностойна, защото, докато ти влагаш цялото си сърце, твоят противник влага острия си като върха на игла мозък. Той се появява и те учи, че любовта без болка е като виенско колело без задвижващ механизъм.
Когато предаде своите уроци, той си тръгва. Задължително. По начина, по който се е появил – като струйка дим, която се разтваря във въздуха. Това, което ти оставя, е любов към играта и желание за още. От същото. Както и убеждението, че истинският мъж не е ниска топка. И няма как да го хванеш, без да промениш походката си.“

Цвета Стоева

http://www.capital.bg/

11 Gedanken zu „Истинският мъж

 1. Благодаря.Но ако имам възможност бих добавила нещо във времето…Ще се разбере.Както и в това че не искам лошо.А същото важи и за отсреща-чувствам го и го уважавам безкрайно.Зная че ще бъде много…докрай…и дълго….Искам…

   • Снеже, не съм те блокирал, ако имаш предвид Фейсбук. Само акаунта ми е анулиран в следствие на някои, които ти обичаш да четеш…
    К’во да правя, не можаха да преглътнат, че съм светлини години пред тях…, а аз за това не съм виновен, а те самите, защото ментално са атрофирали и злобата е последният им движещ стимул…

 2. На теб ти анулираха акаунта, а аз си имах неканен гост – вирус, който ми зарази паметта на компа. Усетих се, но успя да ми унищожи програмата за смяна на езика. И тъй като нищо не разбирам от тези неща, ще трябва да дойде пак майсторът… Не ми се вярваше, че ще повярват на Алекс за тези писания. Едва снощи видях страницата с материала срещу теб. Четох и за някакви еротични снимки. Да не повярва човек, че си бил толкова отворен…;). Блоговете са по-добри от ФБ. Лека вечер! 🙂

 3. Статията е перфектна,
  мислите , може би също, ама как можа да сложиш снимка на жена , която има само коса и всичко останало е елементарно и злобно … не те разбирам,
  нали е към жената , която обичаш, ако бях Аз щях да се обидя,

  женският образ трябва да излъчва Нежност

   • Не,
    нищо , просто смятам че е писано за тази жена, без значение коя е тЯ
    ‚която ти си обичаш‘

    А днес се сетих , съвсем случайно , Че жената тук прилича много на една твоя бивша приятелка, нЯма лошо.

 4. Тази статия и при мен стана популярна, Стефане. Абе хубавото си е хубаво!…;)
  Klein, aber fein!…;)

 5. Истински мъж ли? Какво беше това?Когато най-трябват-те са някъде другаде,но не и там,където е нужно!А после се оплакват,или оправдават  до безкрайност!

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert