Известен хакер почина внезапно преди да разкрие „как се хаква човек“

.

zx450y250_2111309Хакер, известен под името Барнаби Джак, е починал в Сан Франциско седмица преди обещаната от него демонстрация на атака срещу имплантирани в човешкото тяло устройства за стимулиране на сърдечната дейност, с която може да бъде убит човек от 10 метра разстояние.

Засега не е ясно при какви обстоятелства е починал хакерът.

Джак бе съобщил, че е проучил как пейсмейкъри и имплантирани дефибрилатори могат да бъдат „заразени“ с вирус и при активирането му да предизвикат масово убийство.

Презентацията му „Имплантирани медицински устройства: Как се хаква човек“ твърди, че „днес се използват над 3 милиона пейсмейкъра и повече от 1.7 милиона дефибрилатора, а ние ще демонстрираме как обикновен радиопредавател от типа на бейби-фоните в домакинствата с малки деца може да сканира и да си взаимодейства с индивидуални медицински импланти“.

Конференцията Black Hat USA е насрочена в Лас Вегас и на фона на най-големият през последните години скандал за следене от държавни спецслужби на глобалните интернет и мобилни комуникации и търсенето на защита от това.

Именно на този форум Федералната агенция за контрол над храните и лекарствата FDA помоли хакерите да й демонстрират какви недостатъци и пробиви са открили в медицински апарати.

Някои хакери обаче се опасяваха, че на конференцията може да бъдат преследвани и дори вкарани в затвора по силата на закона за компютърните престъпления и измами. Мнозина предпочетоха да участват от разстояние.

Това обаче прави трудно специалистите, разработващи медицинска апаратура, да получат обратна връзка от някои от най-добрите в сенчестия свят на компютърните авантюристи.

На конференции като Black Hat USA се трупа напрежение и между компаниите и хакерите, защото разработчиците, чийто устройства са „пробити“ пред очите на много хора, започват да обвиняват извършителите във всевъзможни грехове.

Джак Радклиф обясни на Black Hat през 2011г. как може да бъде нападната инсулинова помпа и това да се окаже смъртоносно за пациента, който я използва. Самият Радклиф работи в InGuardians и е диабетик и настоял фирмата Medtronic да подобри софтуера си, защото в него имало недостатък, позволяващ на познавач на компютрите да овладее помпата от разстояние с помощта на струващ 20 долара радио трансмитер.

Барнаби Джак обяви, че знае как да сканира обществено място в радиус от 30 метра, да открие помпи на Medtronic и да ги принуди да пуснат смъртоносна доза инсулин.

http://www.dnevnik.bg

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert