Всичко за целувката

.

Какво означава целувката? Любов и приятелство, но и предателство и лицемерие. Няколко новоизлезли книги в Германия разглеждат значенията на този жест, който, както се оказва, не е популярен навсякъде по света.

При древните римляни целувката била знак на това, че някакъв договор е официално скрепен. За християните пък, макар прословутата „целувка на Юда“ да влияе като израз на „крайно лицемерие и предателство“, целуването по устата било възприето още от пети век като символ на принадлежността към дадена общност. С целувка завършвали и молитвите, отправени към бога. Тъй като някои били недоволни от този прекалено интимен жест, целуването по устата по-късно било подменено от целувка по специално подготвените за целта молитвени дъсчици.

И животните се целуват

Този тип целуване се е запазило и до днес – целуваме например евангелието или разпятието, както и други свещенни документи или икони. Известно е и целуването на крака, на ръце, на пръстени, на земята, на заровете, които да донесат успех на комарджията, на купата на победителя от състезание, и дори на жаба…

Впрочем, и някои животни целуват. В това отношение най-известни са някои от най-преките предци на човека – човекоподобните маймуни, и най-вече породата Бонобос. Тези примати, които са известни с особената си сексуална активност, дори си разменяли целувки с език, твърдят познавачи.

Целуването обаче не е популярно навсякъде по света. Племето Цонга в южната част на Африка например изпада в ужас при вида на целуващи се европейци. При лапландците в Северна Европа целувките също са „табу“ и то независимо от това, че мъже и жени там имат обичая заедно да плуват голи.

Целувайте се за здраве!

Хората, които се целуват по-често, по-рядко страдат от стомашни проблеми, както и от инфекции на кръвта и отделителната система, твърдят учени. Освен това целуването е положително за сърцето, намалява високото кръвно налягане, стимулира мисловната дейност и освобождава хормона на щастието, поради което допринася и за повишаване на самочувствието. При целуването са ангажирани над 30 лицеви мускула, поради което пък продължителната целувка изгаря между 2 и 6 калории.

http://www.dw-world.de/

Ein Gedanke zu „Всичко за целувката

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert