Бягството

.

майка миПовод да разкажа тази история е постванeто на една снимка на майка ми, по случай 86-ят ѝ рожден ден, във Фейсбук. Толкова много лайкове получи, че чак ми стана неудобно.
Това ме провокира да опиша някои съдбоносни моменти от нейния живот. Моята жизнена линия е много тясно преплетена с нейната, ама все пак не искам да говоря за себе си и затова умишлено ще гледам да остана в сянка.
Та така. Годината е 1978 и с майка ми решаваме, че ще бягаме от България, защото в този комунистически „рай“, не издържаме повече.

.
Речено сторено, започваме да действаме и разбира се в основата на всичко е леля ми (по-възрастната сестра на майка ми), която от 1969 година е невъзвръщенка в Австрия, заедно с двете ми братовчедки. Между другото леля имаше задочна смъртна присъда, ама това е съвсем друга история и тук няма да я описвам. Имам и вуйчо избягал (първи братовчед на майка ми), който също е със задочна смъртна присъда, още е жив и никога не се е връщал в България, след Промените. Леля почина преди няколко години, Бог да я прости.

Добрее, почнахме подготовката.

Майка ми и баща ми на бърза ръка се разведоха, без директно на баща ми да се казва, че това е един вид предпазна мярка за него, за да не го дърпат след нашето бягство (за съжаление това не му помогна и след бягството на майка ми, на него му спретнаха един процес за шпионаж…).
Поводи за развод в едно семейство след 25 годишен съвместен живот, винаги има, дори да изглеждат на неосведомената за истинските подбуди,  в случая тънеща в неизвестност страна, смехотворни.
С две думи плана беше следния. Тъй, като нас не ни пускаха в западна страна, като роднини на невъвращенци, щяхме да си подадем с майка ми сепаратно молби за екскурзия до Унгария. За нея до Будапеща, а за мен до Балатон, уж за лятна ваканция. Разбира се, вече веднъж в Унгария щяхме да се съберем пак и да чакаме там хората, които да ни доставят австрийски паспорти със снимки на хора, приличащи много на нас и с тях да минем границата. Това означаваше, че дори и на границата с Австрия да се проверяват паспортите обстойно, нямаше да има проблем, защото те щяха да са си истински. В последствие тези хора, които са влезли с тези паспорти щяха да писнат, че там са им ги откраднати и с пасаван трябваше да се приберат, обратно. На практика унгарските ченгета щяха да се досетят, че някой е излязъл с тези паспорти, ама кой точно и те нямаше да знаят. Едва след като ние с майка ми, нямаше да сме се върнали в България, щяха може би да направят асоциацията, ама тогава вече всички участници в сагата щяхме да сме през дeвет села, в десето…

ОК, това беше плана. Не беше лош, ако аз без да искам, не го провалих.
Майка ми държеше никой да не знае, кога ще пътуваме и въобще, какви планове имаме, тоест, че ще бягаме. Аз бях на друго мнение, защото някак сърце не ми даваше, така по терлъци да се измъкна, знаейки, че никога повече няма да видя баща ми и сестра си. Без да съм си взел сбогом с тях, някак не можех.

По онези години, втората половина на седемдесетте, никой  не му минаваше и през ум, че комунистите един ден ще си отидат, което на практика означаваше, че избягаш ли, забравяш за страна, стари приятели  и роднини.
Напротив, аз познавам много български емигранти в Австрия, които се изселиха в Щатите само, защото ги беше страх, че Виена е на 60 км от границата и всеки момент, руснаците могат да си измислят повод и да я прегазят, наново. Та те едва бяха се изтеглили оттам, през 56-та…


Майка ми беше абсолютно против. Смяташе, че в такъв съдбоносен момент, няма място за мекушавост и сантименталност, защото залагаме живота си на карта и ако се провалим, ще изгнием по затворите. Явно е имала панически страх от затвора, докато аз го приемах като кофти даденост в зара на Съдбата и ментално бях приел, че и дотам може да се стигне.
Компромисното решение беше, тя, майка ми, да замине за Унгария и вече когато е там, аз да кажа на нашите, че скоро няма да се видим, но ще направим всичко възможно, да ги измъкнем в последствие и тях (както и реално,  по-късно, но преди Промените, направихме).
Да де, ама някой от тях двамата е споделил сигурно с трето лице тези наши планове  и в края на краищата на следващия ден, когато  трябваше да се кача на влака за Унгария,  рано сутринта дойде кварталния у дома и ми прибра, без да ми дава обяснение, задграничния паспорт, който вече беше у мен.
Веднага ми  стана ясно, че има пробив в схемата, ама вече нямах никаква връзка с майка ми, да я предупредя…

***

Оттук нататък разказвам нейния разказ, разбира се потвърден от всички останали замесени в тази история, лица.

Майка ми пристигнала, по живо, по здраво в Унгария, разположила се в предварително набелязан хотел и зачакала вест, както от мен, така и от леля ми с нейните хора.
Тя е била винаги доста широкопръста жена и това всъщност я е спасило, тогава. Била ангажирала стаята за десетина дена, ама решила да плати предварително, за да не завлече в случая рецепционистката, която ѝ била симпатична. Не само платила, ами оставила всичките си сменени унгарски пари на момичето, защото така и така повече нямало да ѝ трябват. Служителката явно се е учудила на този неимоверно щедър жест и ѝ се е отблагодарила със забележката (на руско-немски), че не ѝ е ясно каква точно е майка ми, но откакто е в хотела, служители на тяхната ДС я следят прикрито, но постоянно.
На майка ми ѝ се подкосили краката, както била оставила всички пари на рецепционисткия барплот, грабнала само една банкнота обратно, излязла на улицата, зарязвайки багажа си в хотела, взела първото свободно такси и право в австрийското посолство. Между другото разбира се, че не е знаела къде е, ама шофьора я закарал там.
Влязла в посолството, свързала се с консула и му обяснила цялата ситуация, като по никакъв начин не била съгласна повече да излезе навън.

Разбира се, какво точно са говорили с консула и други лица в посолството, не мога да преразкажа, защото това вече касае трети лица, които още са живи и може би не искат да се знае с какво са се занимавали.

Получило се някаква трагикомична ситуация в която ченгетата предполагали, че тя е вътре, но австрийците отказвали всякаква информация.
Накрая, една нощ, след като около посолството редовно патрулирали унгарски милиционерски коли, майка ми е изведена от сградата на посолството в багажника на една дипломатическа кола и оставена в една вила на хора близки до леля ми и нейните познати.

В същото време леля ми вече също е пристигнала в Унгария с една друга жена-двойник на майка ми. Между другото леля преди това си е сменила името, така, че влиза с напълно редовен австрийски паспорт, ама не с това име, което е позната в България, като невъзвращенка със задочна смъртна присъда, а с променено (не сменено по мъж, а директно, променено). На практика в Унгария никой не може да предположи, че тя е българка. Говори немски перфектно.

Края е ясен. Майка ми взима паспорта на другата жена и през нощта, за да е все пак полумрак, с кола която кара леля ми, минават границата, успешно.
Единственото комично в цялата работа е, че майка ми в последния момент се вкочанясва от страх и когато митничаря разгръща паспортите, се е наложило леля ми два пъти да отговори с ‚да‘ (‚Ja‘), когато служителя прочита имената… Както и да е, Съдбата помага на смелите и в случая служителя не е обърнал внимание на това.

Минават границата, австрийката останала в Будапеща обявява, че паспорта ѝ е откраднат, но вече ченгетата се внимателни и се досещат, че това по всяка вероятност е бил начина да се измъкне от ръцете им, майка ми.
Следва грандиозен международен скандал. Вестниците  в Австрия пишат за случая. Австрийката е задържана в предварително унгарско следствие и ченгесарите се заинатяват, че ще лежи тя в затвора, докато австрийските власти не върнат майка ми, насила обратно.
Мертириумът  на тази жена продължава 2 месеца, след което по дипломатически път се стига до едно соломоново решение.
Австрийците за да запазят лицето на комунистическите ченгета осъждат майка ми (разбира се, задочно) за нарушаване при преминаването на границата, а унгарците пускат жената, като я оневиняват, че не е била запозната със схемата, в детайли.


Conventions-Pass-001
Та това е историята на бягството на майка ми. Не ми се говори, след това на какъв физически, психически и ментален тормоз бях подложен аз, ама накрая след два неуспешни опита, които за малко щяха да имат пагубни за мен последствия, най-накрая след 6 години, през 1984-та успях и аз да избягам. Кой, как и защо на мен ми помогна при бягството, няма да спомена, защото тези хора са все още на ръководни позиции в Австрия и не вярвам да им стане приятно, ако дори на кирилица се споменава името им, във връзка с тази история. Също така, все още нямам намерение да пиша мемоари… 😉

mama-i-lelq

В памет на леля ми, една от най-смелите жени, които съм виждал през живота ми, д-р Мария Никол.


Джинджифилов чай за отслабване

.

джинджифилЗащо джинджифиловият чай се препоръчва за отслабване? Според тибетците, джинджифилът принадлежи към горещите продукти, които загряват, стимулират кръвообращението, ускоряват обмяната на веществата. Традиционната медицина би казала, че джинджифиловият чай за отслабване работи благодарение на етеричните масла, които се съдържат в подправката – активните вещества в тях усилват процеса на обмяна на веществата в организма. В допълнение на казаното до тук, трябва да се отбележи, че джинджифилът помага на кожата да остане млади по-дълго.
А ето и няколко рецепти за джинджифилов чай за отслабване:

1. Това е най-лесната рецепта за чай за отслабване – сложете в термос тънко нарязан корен от джинджифил, залейте го с гореща вода и пийте през деня (по всяко време, ако сте на диета, или половин час преди хранене, ако се храните нормално).

2. Нарежете джинджифила на тънки ивици, залейте го с вода и сложете да се вари на слаб огън (варете петнадесет минути, след като заври). След това оставете чая да се охлади (до температурата на тялото) и добавете към него мед и лимонов сок. Към този джинджифилов чай може да добавите и билки – листа от боровинка (за да подобрите работата на бъбреците и пикочния мехур), мента (за успокоение), маточина и др.

3. Този вариант на джинджифилов чай за отслабване се препоръчва за тези, които трябва да свалят много килограми. Съставките тук са джинджифил, скилидки чесън и вода в съотношение: 1 част джинджифил, 1 част чесън и 20 части вода. Нарязаните джинджифил и чесън се заливат с гореща вода и се оставят да престоят четвърт час. След това чаят се пие през целия ден.

И още няколко важни момента касаещи джинджифиловият чай за отслабване:
– можете да използвате джинджифил не само по време на диета, а постоянно, като го запарвате със зелен или черен чай;
– след като запарите чая за отслабване, задължително трябва да го прецедите, защото в противен случай съставът му ще бъде твърде наситен;
– не пийте джинджифиловия чай вечер, защото той действа и ободряващо;
– когато приготвяте чай за отслабване, режете джинджифила на тънки листчета, например с картофобелачка;
– за 2 литра вода ви е достатъчно парче джинджифил с големината на слива.

zaneya.com

Защо не ни искат, никъде?

.

Винаги съм се старал да не се срамувам, че съм българин и въпреки, че живея вече над 30 години на Запад и от 27 имам австрийско гражданство (1987), когато ме питат за националност някъде по Света в различните му континенти, винаги се стремя с гордост да спомена, че съм българин.
Гордост…, за жалост все повече се срамувам от някои наши сънародници и това не са циганите, тях никой, никъде не може да превъзпита и всеки със снизхождение се отнася към тях, а една прослойка андрешковци, които плъзнаха навсякъде, борещи се с нокти и зъби, ама без да работят,  да си извоюват място под слънцето. Това принципно не е лошо, всеки има право на малко слънчице, ама когато сам си го заработи, а не когато изблъсква другиго към сянката…
С други думи и на мен вече ми писва от армията плъзнала по ЕС стараните на лов само за социални помощи.
Европа ни е подала ръка, нека я поемем с чест и един ден да не се срамуваме от постъпките ни.
312968_101654933274249_5831945_nЗа да не бъда голословен, ще постна едно питане през Фейсбук към мен от наша сънародничка (Tsvetanka Fandakova от Варна) и резултиралият след това диалог.315299_101650766607999_7463129_n

.

.

.

.

  • Tsvetanka Fandakova

    dobro ytro

    imam edin ili dva vaprosa na koito …mmm ne namiram otgovor i si pomislih 4e ima goljama verojatnost vie da znaete otgovorite taka 4e kogato moje bih iskala da se dopitam do va6ia opit

    kogato imate po svobodno vreme

  • Stefan Kraev

    Питайте. Ако мога, ще ви отговоря.

  • Tsvetanka Fandakova

    ami….kak stojat nestata s vlizaneto na BG v evropa

    onzi den

    otivam v OSMW

    TOVA E SOCIALA V BELGIA

    i kazvam tursja rabota no mejduvremenno iskam pomost za zaplastane na mese4nia naem

    te mi kazvat

    nie mojem da dadem pomost no ako

    v bruksel vidjat na komputura

    iskaneto za pomost

    ste vi vurnat v bylgaria

    a az sum tyk ot 6 godini

    i njamam oste legalen adres no sega tazi bariera s adresa otpadna

    ta si misla tova e diskriminacia

    i ima li v BG kade 4ovek da se opla4e

    ili v bruksel tova se 4uda a ne e pravilno

    kak mislite

  • Stefan Kraev

    Не разбирам от социални помощи. Никога в живота си не съм се сблъсквал с този проблем.

  • Tsvetanka Fandakova

    okei a za diskriminiranite grajdani imate li ideja kade da podavat jalba

    hmmm moje bi ima info v neta

    no az se 4uda kak da go otkrija

    ako v blizki dni nau4ite nesto po vaprosa molja da mi kajete

  • Stefan Kraev

    Аз съм австрийски гражданин от 1987… и това не ме касае, та едва ли ще разбера. Честно казано аз не разбрах и как ви дискриминират? Че не ви дават веднага социал ли ви дискриминират?

  • Tsvetanka Fandakova

    po pravilo s vlizaneto ni na pazara na teritoriata na evrozonata bulgarite polu4avame pravoto da rabotim s bulgarska karta li4na karta……da polzvame medisinsko osigurjavane i pomost kakto i socialna pomost

    za tova kazvam 4e e diskriminacia

  • Tsvetanka Fandakova

    a i osven tova az tyrsa vremenno pomost edinstveno za naema dokato zapo4na rabota v belgiisko predpriatie

    taka 4e ste trjabva njakade da se opla4em

    oba4e tova umuvam …kade

    hmmmm iteresna gatanka

    zatova si rekoh da se dopitam zastoto evrozonata navsjakade e edno i susto v sistemata

  • Stefan Kraev

    Да се оплачете, че не ви дават да живеете на чужд гръб!? Интересно схващане за живота имате.

  • Tsvetanka Fandakova

    blagodaria vi za mnenieto

  • Tsvetanka Fandakova

    mnogo sym obidena ot va6ite dumi..nikoga na ni4ii grub ne sum jivjala ! a vie koito ste izbjagal ot bulgaria demek ste potursili drugo podanstvo. na takiva hora znam az mnogo dobre kakvo im dava i pres kakvo preminavat v durjavata priemnik….tyk v evropa ima mnogo takiva kato vas taka 4e da ne bi da iska6 da mi kaje6 4e ne si jivjal na 4ujd grub ????????? vie ako nikoga ne ste opirali do sociala za vremenno stabilizirane tova zna4i 4e ste edin 6pionin na rapublika bulgaria a 6pionite komunisti i vs drugi nikoi ne obi4a..no to si li4i po grubite vi dumi..az popitah kato 4ovek no ti si “golemo dobrutro“ no edinstveno v tvoja mozak ! taka 4e takova prijatelstvo kato tvoito ne mi trjabva ! bulgaria njama nujda ot takiva kato teb ! nito puk az !

Просто нямам думи…
Между другото „онеправданата“ ме е блокирала, за да не мога да ѝ отговоря. Да се благодари, че не ми се занимава с мишки, защото такова дело съм в състояние да ѝ спретна, че ЕС ще ѝ се види малък.
Все пак не съм такъв човек и изпитвам единствено погнуса от подобни твари.

.

37 неща, които можете да правите на 40, но не и на 20 години

.

155851_300_225Да спрете да се притеснявате дали хората ви харесват, или ви смятат за красива/красив?

За повечето хора на 40 години, сигурно е било като „вчера“ времето, когато са били 20-годишни младежи. Безкрайно свободолюбиви, без сериозни ангажименти и готови на всякакви лудории.

Другата истина е, че за последните две декади светът се е променил направо до неузнаваемост и днес повечето 20-годишни представители, живеещи в големите градове, живеят по коренно различен начин. Все пак преди 20 години нямаше Facebook!

В този текст обаче няма да правим паралел между живота сега и преди.

Паралелът ще бъде между един човек на 20 и 40 години.

Паралел, касаещ нещата, които можете да правите, когато сте на 40, но не и на 20 години.

Те са:  

1. Да сготвите вкусно ястие

2. Да казвате истината

3. Да успявате да надскочите негативните черти от характера на един човек

4. Да имате здравословна връзка

5. Да оценявате вашите грешки в миналото и да ги приемате

6. Да останете сам/а на Нова година

7. Да си плащате сметките

8. Да излезете без грим (важни за дамите)

9. Да отидете на психиатър, без да се срамувате

10. Да говорите с група непознати

11. Да си купите хубаво вино

12. Да приемате адекватно отказа

13. Да четете Стайнбек вместо Космополитън/спортен всекидневник

14. Да се радвате на успехите на другите хора, вместо да им завиждате

15. Да игнорирате модните трендовете и да обличате това, което смятате, че е добро за вашето тяло

16. Да игнорирате без проблем съществуването на Риана, Кадашиан и Майли Сайръс

17. Да игнорирате тъпите и гадни коментари

18. Да игнорирате вашите бивши

19. Да защитавате по-добре себе си

20. Да защитавате хората, които обичате

21. Да стоите седнал по време на концерт

22. Да си вземете такси до дома, вместо да настоявате, че искате да карате (когато сте подпийнали)

23. Да сложите шапка, когато навън е студено

24. Да спрете да се притеснявате дали хората ви харесват, или ви смятат за красива/красив

25. Да бъдете герой/героиня на вашето дете

26. Да обясните наистина какво означава независимост

27. Да ѝ/му покажете какво е истинска красота

28. Да не превишавате допустимата скорост

29. Да изоставяте приятелите, които всъщност не са ви такива

30. Да избягвате по-лесно драмите/драматизирането

31. Да псувате пред вашата майка

32. Да се фокусирате върху умните момчета/момичета, а не непременно върху красивите

33. Да казвате „НЕ“ на принципно яки неща

34. Да пропуснете фитнеса и да отидете просто да се разходите

35. Да спрете с опитите си да бъдете перфектни

36. Да се отървете с непрестанния очаквания за различни неща

37. Да се нагаждате по-лесно към промените

http://econ.bg