Хранене и Спорт

.

19 начина, които драматично ще подобрят живота ти и ще те изпълнят

.

Тази съставка от пъзела оформящ по-добрата картина от нашето съществуване, въпреки, че е последна е немислимо да се мине без нея ако имаме желанието да сме малко по-щастливи.

Ако някога сте спортували и хранили здравословно вероятно сте забелязали, че самото ви мислене, самите ви реакции и самоувереност са на много, много по-високо ниво отколкото ако не го правите.

Точно затова темата на този пост от малката ни серия е неизменна съставка от рецептата, която ще подобри живота ви и ще ви изпълни. Нека да видим и съставките…..

1. Релакс

Стресът убива всеки един от нас бавно и мъчително. Отделете време от деня си, за да се отпуснете. Медитирайте, не мислете за нищо няколко минути, разходете се, обградете се поне за малко през деня с любимите си хора или домашен любимец. Вземете си гореща вана или сауна. Просто се опитайте съзнателно да отпуснете мисленето си поне за 30 минути през деня. Не е много, нали?

2. Слушайте тялото си

Какво ви казва вашето тяло? Работите ли твърде много? Или може би тялото ви ви казва, че не поемате достатъчно хранителни вещества. Поддържайки тялото си доволно, можете да поддържате ума си щастлив, което пък ще ви позволи да разгърнете творческия си потенциал.

3. Яжте плодове

Плодовете са храна, която доста лесно се усвоява от нашия организъм, за разлика от прясното мляко например, което съдържа лактоза. Те също така както много добре знаете съдържат витамини, минерали и т.н., все вещества, които ни помагат да останем живи за по дълго време. Тук обаче не става въпрос за оцеляване, става въпрос за разцъфтяване...Е, яжте и зеленчуци, но внимавайте с краставиците….:)

4. Упражнявайте се

Вие и аз знаем, че упражненията ускоряват процеса на обмяна на веществата в нашето тяло и в резултат на това започваме да мислим по положително, по мотивирани сме и сме по-готови от всякога за действия. Точно това правят упражненията, спорта, фитнеса и т.н. Знаем това, но колко го правим е съвсем различен въпрос.

Аз лично когато спортувам, след това мозъка ми е абсолютно активен, сетивата ми са изострени и се чувствам адски положително. Ако това не е предпоставка да се напънем поне за 30 минути, не знам кое би могло да ни накара да го направим!

Всички тези процеси на удовлетворение от живота след като сме тренирали са в резултат на това,че когато го правим в мозъка ви се отделят ендорфини, адреналин, допамин и серетонин.

Това са все химикали, които работят зад кулисите, само и само вие и аз да се чувстваме добре. Всичко е биохимия и точно затова дали ще тренирате и какво ще ядете определя до изключително голяма степен вашето настроение и постижения!

5. Сън

Дори малкото лишаване от сън или недоспиване може да промени настроението и познавателните ви способности. Знаете, че трябва да си вземате 7-8ч сън, но дали го правите? В противен случай няма да се чувствате никак комфортно и ще гледате през 2 секунди часовника, за да видите кога ще свърши този гаден ден, за да може да се приберете и да се наспите.

Освен това добрия сън насърчава и образуването на здрава и красива кожа в допълнение с пиенето на вода!

6. Пийте чиста вода

Размерът на химикалите, които се съдържат в нашата чешмяна вода е просто страшен. Изберете да приемате изворна вода или използвайте качествена система за филтриране на вода, за да си осигурите възможно най-чистата питейна вода.

В края на краищата ние се състоим предимно от вода, така че пийвайте си по често от нея.

7. Изграждане на мускули

Изграждането на мускули и това да направим така, че да изглеждаме по-добре и по-здрави насърчава нашата самоувереност.

Мускулите доста често се подценяват. Съществуват огромни ползи от чистата мускулна маса. Като тук искам дебело да подчертая, че не става въпрос за мускули на културисти или спорт като бодибилдинг, който и без това е в своя залез.

Тук става въпрос за развиване на вашата мускулатура по един нормален и естествен начин. Един от често срещаните митове отказващ хората от вдигането на тежести в различните им форми, е че те изведнъж ще станат огромни. Това не е вярно! Помислете за новият вид трениране-функционално трениране!

8. Яжте лека храна

Яжте храна, която ви доставя удоволствие и нищо повече. Яжте бавно и слушайте тялото си. Ако ядете съзнателно, подчертавам съзнателно, а не докато гледате телевизия и мислите за още 20 неща, вие ще можете съвсем спокойно да чуете вашето тяло, когато ви каже да спрете да ядете.

Опитайте се да интегрирате този съвет в живота си и ви гарантирам, че след всяко хранене ще се чувствате не вяли и отпаднали, а енергични и активни!

В този ред на мисли искам да ви препоръчам системата за отслабване на Пол Маккена, която се основава на следните правила: яжте само когато сте гладни, яжте само това, което ви харесва, а не това което смятате че трябва, съзнателно приемайте всяка хапка, дъвчете добре и спрете когато решите че сте се нахранили. Това е!

9. Пийте големи зелени шейкове

Шейковете са големи хранителни бомби пълни с аромат, но зелените такива са още по полезни и за съжаление понякога не толкова вкусни.

Получавате енергия, без да натоварвате храносмилателната си система и без да се налага голяма част от кръвообращението ви да слиза в стомаха, което знаете че ни прави много заспали и мързеливи след хранене.

По този начин вие давате на тялото си хранителните вещества, от които има нужда без дори да дъвчете някои от неприятните на вкус зеленчуци. Аз лично ви препоръчвам зелен шейк от киви, което е по-богато на витамини от един лимон или пък шейк от свежи зелени подправки, краставица, броколи и зеле! Вземете си пасатор и миксирайте здраво!

10. Изхвърлете преработените храни

Вашето тяло ще има големи проблеми с преработените храни като захар, газирани напитки, сосове, бонбони, тестени изделия и практически всичко, което идва опаковано в красива цветна кутия или бутилка.

Опитайте се да ядете естествени храни, пресни храни, вместо преработените такива и така поемете контрола върху вашето здраве, поемете вашата лично отговорност към него. Не е лесно в нашето модерно ежедневие, но пък какво по ценно има от здравето ни, нали?

11. Карай колело

Имате ли изобщо колело? Аз признавам, че нямам и не съм карал от години. Но истината, е че карането на колело става все по модерно не само заради здравословните ползи и тонуса, който дава, но и заради удобството, което предоставя-все пак колелетата са с една предавка, на две гуми и не се налага да чакате на светофара! Купете си колело, карайте колело!

12. Пропусни асансьора, вземи стълбите

Влюбен ли си в асансьора в блока или във фирмата ти? Толкова си привързан към него и не можеш да си представиш живота без него, нали?

Асансьора в нашия живот е като един неуспешен брак: свикнали сте с него, не осъзнавате и не забелязвате когато е близо до вас, но навика да го използвате ви кара да забравите другите по здравословни и полезни алтернативи.

Следващия път го пропусни и тичай нагоре по стълбите. Защо ли? Защото е по трудно и с безкрайно по страхотен резултат за самия теб.

13. Отгледай част от собствената си храна

Идеалният вариант е да си отглеждаме своята собствена прехрана. Поне ще знаем с какво я захранваме, за да расте, но естествено това за повечето от нас е просто невъзможно.

И все пак доста голяма част от нас имат село или тераса, където на малко пространство могат да отгледат малка част от салатата или подправките си.

Това освен, че ще придаде страхотен външен вид на мястото, което ще използвате за тази цел, но и ще бъде още една полезна добавка към хранителното ви меню.

По този начин ще се грижите за нещо, което ще расте и ще ви осигурява мъничка част от необходимите ви ензими и хранителни вещества. Замислете се, с това удряте три заека с един куршум: удоволствие от отглеждането, красота и витамини!

14. Поглезете се един ден в седмицата

Изберете си един от седмицата, в който да си направите хранителен празник. Изберете си един ден от седмицата, в който да се натъпчете като свиня!

Осигурете си едно, две от нещата, които адски много обичате, но непрекъснато се сдържате да хапвате или се ограничавате от страх да не напълнеете. Вземете си любимата пица, купете си любимия сладолед и седнете и си хапнете колкото ви душа иска.

Това е доста освобождаващо най-вече психически. Пълните ограничения са само за професионалните спортисти, но дори и там се съмнявам, че се въздържат от абсолютно всичко.

Така че определете си един ден, в който ще си направите малък кулинарен пир. След него и без това ще сте се отвратили от себе си колко много сте погълнали и така доста по лесно ще се въздържате през останалите дни!

15. Опитайте йогата

Йога е древна практика, която свързва ума, тялото и духа в едно. Тя помага при високо кръвно, раздвижва тялото, учи на баланс, дава ви сили и настроение и е страхотно средство за освобождаване от стрес. Какво повече искате, опитайте йогата!

16. Детоксикацията-големият проблем

Храната, която ядем, въздуха, който дишаме и водата, която пием са пълни със замърсители, химикали и токсини.

Прочистването на всички тези боклуци в телата ни може да стане например чрез билкова детоксикация, която да помогне на тялото да премахне всички тези отрови и така да подобрите здравето си в един по-дългосрочен план.

Добра идея е да използвате антиоксиданти, които са най-добрия чистач на тези видове токсини намиращи се във всяка една сфера на заобикалящия ни свят. Червените боровинки са един страхотен и вкусен вариант за тази задача, както и червеното вино!

17. Опитайте бойните изкуства

Бойните изкуства или по модерните напоследък тренировки по свободни двубои или т.нар. “Martial arts” не са за всеки, факт! Но ако можете да намерите нещо, което ви харесва сред тях, използвайте го, тренирайте го.

Това със сигурност ще повдигне духа ви, ще освободи адреналин в тялото ви и ще ви зареди със самоувереност. Практикуването на бойни изкуства, бокс или кик-бокс ще отпуши творчеството ви, колкото и да не ви се вярва и ще ви държи във форма, ще изглеждате добре, а може и да счупите нослето на някой, който ви дразни-не е ли освобождаващо това…..?

18. Отидете на масаж

Направете масаж и получете масаж! Първото ще ви помогне да освободите напрежението и натрупаната енергия, а второто ще ви отпусне мускулите и ще отведе отрицателната енергия извън тялото ви. А ако може масажа и да е тайландски още по-добре 🙂

19. Вземете си омега 3 добавка

Ползите от рибеното масло е доказвана безспорно отново и отново. Можете да ядете малко по мазна риба и да си осигурите тази така ценна за организма мазнина както и  да получите омега 3 мастни киселини.

Но за тези, които не обичат риба или все нямат време да си направят една страхотна скумрийка на плоча например, добавките от омега 3 може да бъдат доста добра опция!

Бонус към статията: Супер храни на помощ!

Сочни ягоди, потопени в натурален шоколад; печена сьомга; картофено пюре, поръсено с канела; салата от спанак с червени боровинки и орехи.

Тези ястия определено са гастрономическа наслада и доза здраве за сърцето и организма като цяло съставена от „добри” мазнини, фибри, мощни антиоксиданти и жизненоважни витамини и минерали.

Храните от типа  описани в този списък, действат по-добре от каквито и да било хранителни добавки за понижаване риска от сърдечносъдови заболявания. Те са не само наслада за небцето, но се борят и срещу 6-те най-опасни вредители на сърцето и организма като цяло. По-конкретно продуктите в този бонус списък ще ви помогнат да:

  • понижите риска си от атеросклероза /която запушва артериите/.
  • намалите нивата на холестерола.
  • понижите кръвното си налягане.
  • потиснете възпаленията.
  • неутрализирате разрушителните свободни радикали.
  • намалите риска си от метаболитен синдром, като поддържате ниско и стабилно нивото на кръвната захар
  • ще отслабнете, ако ги приемате в здравословни количества.

Не е необходимо да ги купувате от магазин за здравословни храни, просто в кварталния супермаркет потърсете пресни плодове, зеленчуци, месо, риба и млечни продукти. Или се разходете до пазара, за да си купите най свежите зеленчуци от производителите.

Да посегнете към резен лимон или пакет с орехи е точно толкова бързо, колкото и да си вземете пакетче чипс. Но вкусът и ползата за здравето са доста по съществени.

Следват храни с уникални хранителни вещества:

Авокадо

Мононенаситени мазнини (които понижават нивата на „лошия” холестерол), фолиева киселина, витамин Е, калий. Порция половин средно голямо авокадо; около 150 ккал. В едно мексиканско проучване при хората, които са консумирали по едно авокадо на ден в продължение на седмица, се регистрирало понижение на общия холестерол със 17%. Авокадото съдържа хранителното вещество бета-ситостерол (точно то понижава холестерола). Но не забравяйте, че в този плод има и много мазнини и ако прекалявате с него и не изразходвате енергия, можете да напълнеете.

Банани

Уникални хранителни вещества-Калий, магнезий. Порции 1 средно голям банан- 95 ккал. Изследователи от Индия установили, че при хората, които консумират по два банана дневно, кръвното налягане се понижило с 10% благодарение на съдържащите се в тези плодове калий и магнезий (минерали, поддържащи еластичността на артериите).

Калият регулира натриевата и водната обмяна – покачването и на двете води до повишаване на кръвното налягане.

Предупреждение: ако страдате от диабет, измерете кръвната си захар, след като сте консумирали банан – високото му съдържание на въглехидрати може да доведе до повишаването й.

Горски плодове

Антиоксиданти, витамин С, фибри. Порции от 80 г, около 25 ккал. Червените боровинки, ягодите, малините, къпините и черните боровинки са на челните позиции във всеки списък за храни, богати на антиоксиданти. Всеки един от тези сочни плодове съдържа полезни растителни вещества като кверцетин, кемпферол и антоцианини (на които се дължат прекрасните им червени и сини окраски).

Те действат като антиоксиданти, които понижават окисляването на „лошия” холестерол и потискат възпаленията. Горските плодове съдържат и салицилова киселина – противо-възпалителното вещество, което стои в основата и на аспирина. Ако разполагате със замразени горски плодове, ще можете да хапвате от тях всеки ден независимо от сезона.

Фъстъци

Една шепа фъстъци съдържа 62 мг фитостероли – растителни вещества, които намаляват усвояването на холестерола. Това обяснява защо хората, които редовно консумират фъстъци или фъстъчено масло и други ядки, са с 30-50% по-малко застрашени от фатален инфаркт. Фъстъците са и добър източник на фолати, понижаващи хомоцистина. Но се спирайте на не-осолени ядки и не консумирайте прекалено много – те съдържат и голямо количество мазнини.

Овес

Разтворими фибри, които понижават холестерола, и бавно разграждащи се въглехидрати, които не повишават кръвната захар. Порции 25 г овес (овесена каша); 100 ккал. Бета-глюкан (от разтворимите влакнини в овеса) – действа подобно на гъба в стомаха, защото попива богатите на холестерол жлъчни киселини и ги елиминира. Резултатът е ниска концентрация на „лоши” липопротеини. Ако всеки ден изяждате по една голяма купа овесена каша, ще понижите холестерола си с 2-3%. Разтворимите влакнини помагат също и за регулирането на кръвното налягане.

Броколи

Антиоксиданти, калций, фолат, глюкорафанин. Порции от средно голяма глава; 50 ккал. Различни изследвания сочат, че глюкорафанинът (съставка в броколите, за която се счита, че предпазва от рак) може да понижи риска от повишено кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и инсулт.

За разлика от антиоксидантната молекула, която атакува един свободен радикал и след това губи силата си, това мощно вещество стимулира антиоксидантната защита на целия организъм и по този начин може да неутрализира много свободни радикали наведнъж. Флавоноидите в броколите потискат възпаленията и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Канелата

Учени от Мериленд, САЩ, твърдят, че малко канела на ден – половин супена лъжица, поръсена върху сутрешната ви препечена филийка – може да понижи нивата на триглицериди и холестерол с 12-30%.

Тази ароматна подправка прави мускулните и чернодробните клетки по-чувствителни към хормона инсулин и помага да се преодолее инсулиновата резистентност, която нарушава доброто равновесие на мазнините в кръвта (и кръвната захар).

Може ли ШОКОЛАДЪТ да е здравословна храна?

Само 25 г плътен, натурален шоколад съдържат 41 мг флаваноли – мощни антиоксиданти, които предпазват артериалните стени от натрупване на плаки.

Това са повече антиоксиданти, отколкото се срещат в чаша зелен чай, 1 ябълка или чаша червено вино, и могат да намалят риска от образуване на кръвни съсиреци и да поддържат еластичността на артериите.

Но не се втурвайте да купите какъвто и да било шоколад.

За да е максимално полезен, трябва да изберете марка с високо съдържание на какао – най-малко 70%. И не забравяйте, че освен здравословни антиоксиданти, шоколадът съдържа и много мазнини и захари.

Натуралният има по-малко мазнини и повече антиоксиданти от млечния, но съдържа и повече захар. За да извлечете ползите, без да приемате прекалено много мазнини, се ограничете до 25 г на ден.

Моркови

Добър източник на бета-каротин – антиоксидант, предпазващ артериите. Порции 85г-20ккал. Морковите са богати на бета-каротин – антиоксидант, който  действа като щит срещу окисления и запушващ артериите лош холестерол.

Единствено храни като морковите предлагат подобна защита. Скорошни изследвания сочат, че медикаментите с антиоксидантно действие не са полезни за сърцето.

Сготвените моркови имат двойно повече антиоксиданти от суровите, защото топлината разрушава твърдите им обвивки и организмът извлича това, което се намира в тях.

В морковите се съдържат калий и магнезий (те понижават кръвното налягане) и комбинация от фолати (понижаващи концентрацията на хомоцистина), витамин В6 и антиоксидантите алфа-каротин, лутеин и зеаксантин.

Боб

Разтворими фибри, фолат, калий, магнезий.  Ако консумирате бобови растения четири пъти седмично (печени, в сосове, чили или салата с нахут), можете да понижите риска си от коронарно заболяване с 20-30%.

Червеният боб е богат на разтворими фибри (6 г на 100 г порция) и фолат, контролиращ хомоцистина, на калий и магнезий, понижаващи кръвното налягане.

Благодарение на здравословните дози фибри и протеини бобът осигурява постоянна енергия, а не внезапно спадане (и покачване) на кръвната захар, което повишава риска от метаболитен синдром и затлъстяване. Така, че яжте бобец!

Ябълките

Уникални хранителни вещества, антиоксиданти и фибри. Порция 1 средно голяма ябълка- 50 ккал. Червените, зелени и жълти са сред най-богатите на антиоксиданти храни, което се дължи на големите количества от флавоноида кверцетин/флавоноидите са естествени вещества в растенията, които попадайки в кръвообращението неутрализират молекулите свободни радикали и потискат възпаленията и раковия процес.

Ябълките са богат източник на пектин – от групата на разтворимите влакнини. В скорошно проучване, проведено в университета в Калифорния, хората, които са консумирали 2 ябълки дневно, имали по-малко окислени „лоши” липопротеини от тези, които не изяждали нито една. Това още веднъж подкрепя теорията „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен.”

Орехите

Най много омега-3 мастни киселини от всички ядки. Порции 25 г – 7 ореха; 17 ккал. Една порция орехи съдържа 2,6г алфа линоленова киселина-мастна киселина от омега 3 фамилията, която предотвратява образуването на съсиреци и поддържа правилен сърдечен ритъм. Орехите са богати  на витамин В6, контролиращ, хомоцистима.

В едно проучване при хората, които изяждали по 40 г орехи всеки ден в продължение на шест седмици, се регистрирало понижение на концентрацията на свръхопасните липопротеини с много ниска плътност с 27%.

Тези вкусни ядки ни набавят също и аминокиселината аргинин, която спомага синтезирането на азотно съединение, отпускащо свитите кръвоносни съдове.

Бадеми

Мононенаситени мазнини, магнезий, калций, калий, фибри. Порции 25 г – около 24 бадема; 160 ккал. Една единствена порция от хрупкавите, богати на белтъчини ядки ви набавя 9 г мононенаситени мазнини и това понижава „лошия” холестерол и повишава „добрия”. Ако два пъти дневно замените поничките, чипса или солетите с бадеми, ще понижите нивата „лош” холестерол с 10%.

Една порция бадеми осигурява 10% от дневната ви нужда от калций и 25% – от магнезий. Приемате 60% от препоръчителното дневно количество витамин Е (антиоксидант, който предпазва артериите), както и 2 г фибри.

Но се ограничете до 1 шепа за следобедна закуска. Този съвет е валиден за всички ядки, защото те са особено калорични.

Сьомга

Сьомгата е най-богатият източник на омега-3 мастни киселини. Порции 100 г печена сьомга съдържат около 200 ккал. Сьомгата е царица сред рибите, богати на омега-3 мастни киселини – една порция съдържа почти 2 г ейкозапентаенова (ЕРА) и декозахексаенова (DHA) киселини/егати имената/.

И двете са важни омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от ритъмни сърдечни нарушения, понижават „лошия” холестерол (особено свръхопасните линопротеини с много ниска плътност, които лесно увреждат артериите), потискат възпаленията и дори могат да предотвратят развитието на атеро склероза и образуването на застрашаващи сърцето кръвни съсиреци.

Британската кардиологична фондация  препоръчва всеки да консумира по една-две порции тлъста риба на седмица, защото това е лесен начин хората да понижат риска от сърдечносъдови    заболявания.

Истината за живака и останалите замърсители

Повечето риби съдържат следи от живак и в САЩ са загрижени за потенциалните вреди от внасянето му в opганизма чрез консумацията на риба меч и акула, което е особено опасно за растящия мозък и нервната система при децата.

Във Великобритания е установено, че нивата на живак в рибата са много ниски и са в безопасните граници, зададени от Световната здравна организация.

Препоръчва се на бременните, кърмещите майки, жените, които правят опити да забременеят, и децата под 5-годишни възраст да избягват акула, марлин и риба меч и да не консумират големи количества риба тон – не повече от две пресни парчета риба тон или четири средно големи консерви (по 140 г) на седмица.

Знае се, че диоксините и полихлорираните бифенили също се отлагат в мастната тъкан на рибите и с времето могат да се натрупат в организма, причинявайки неблагоприятни за здравето ефекти.

Но според изследвания ползите от тлъстата риба са далеч повече от вредите, освен в случаите, когато тя се консумира в огромни количества и за дълъг период от време.

Финал

Глупаците в този живот искат нещата да се случват бързо и лесно-пари, успех, внимание. Техни главни врагове са отегчението и страхът. И каквото и да докопат, то бързо се изплъзва от ръцете им. Напротив, вие искате да изпреварите съперниците си като градите основите на нещо, което ще продължи да се разраства. За да се случи това е необходим продължителен процес на усъвършенстване и отрано да свикнете да търпите дългите часове практика и тежък труд с ясната мисъл и надежда, че те един ден ще се трансформират в особен вид удоволствие. Вашата цел е да достигнете максимално високо ниво на умения и удовлетворение от живота, които ще ви позволят интуитивно да усещате какво трябва да направите във всеки един момент. Не забравяйте това….

http://www.lifehack.bg/

Приоритети и правилно планиране на времето

.

Вие сте интелигентни хора и много добре осъзнавате, че има голяма разлика между това – да знаете какво искате да направите и това действително да го направите.

В нашето ежедневие постоянно се стремим да бъдем насочени с лазерна точност към критичните задачи, които трябва да свършим и то да ги свършим по най-добрия възможен начин и възможно най-ефективно да използваме времето, което ще им отделим.

Това разбира се е перфектния вариант, с който малцина могат да се похвалят – да не каже почти никой!

Вместо това, в масовия случай ние простосмъртните се разсейваме, отлагаме и ставаме твърде погълнати от псевдо значимите аспекти на даден проект,

…когато много по-добре би било да насочим вниманието си към други, по-съществени неща.

За щастие има една много простичка стратегия, за която безспорно е доказано, че съдържа в себе си потенциал да ни помогне да се справим по-ефективно с липсата на фокус и отвличане на вниманието – стратегия за по-висока продуктивност.

Точно с нея искам да ви запозная в тази статия, въпреки че от тук надушвам обхваналият ви доста преждевременно и все още без основание скептицизъм…

Ако…, тогава…! – стратегия за успешно планиране и постигане на цели

Въпросния метод се нарича “Ако…,тогава” планиране и наистина е мощно средство, което ще ви помогне да постигате повечето от целите си.

Над 100 проучвания на всичко – от диети и упражнения, до водене на преговори и управление на време са показали, че ние предварително решаваме кога и къде ще предприемем конкретни действия, за да постигнем набелязаната цел.

Например:ако в момента е 4ч следобед, тогава ще отговоря на всички обаждания, които трябваше да направя днес” – това може да удвои, дори да утрои шансовете ви за успех да свършите тази работа!

Ако си създадете “Ако…, тогава” план, чрез който да се справите с текущите си проекти или да достигнете така бленуваната мечта да изпълните целите си за изминалата година, това вероятно, без никакво преувеличение ще бъде ефективен метод, който може да приложите, за да гарантирате успеха си и да повишите продуктивността си.

Формула: тази стратегия “Ако…, тогава”, би трябвало да приеме следната форма: Ако се случи събитие “Х”, тогава аз ще направя задача “У”. – това е!

Да разгледаме няколко примера:

  • Ако не съм привършил с доклада си до обяд, тогава ще направя тази задача основен приоритет, когато се върна.
  • Ако е 2ч следобед, тогава ще прекарам един час в четене и отговор на важни мейли.
  • Ако съм твърде разсеян от колегите си, тогава ще се придържам към максимум 5 минутни разговори с тях, след което отново се връщам към работата си.

Мога да се обзаложа, че веднага се запитахте: Колко ефективни биха могли да бъдат тези планове? Разбира се, прави сте да питате и да се чудите.

В тази връзка едно проучване насочва погледа си към хора, които са си поставили за цел да станат редовно спортуващи.

Половината от участниците са били помолени да планират къде и кога ще изпълняват тази своя цел всяка седмица.

/по примера на стратегията Ако…, тогава: ако е понеделник, сряда или петък, тогава ще се изстрелям в залата за едночасова тренировка преди работа./

Резултатите са драматични: месец по-късно, 91% от “ако…, тогава” планиращата половина от участниците все още тренира редовно, в сравнение със само 39% от тези, които не са планирали по този начин!

При последния преглед на резултатите от 94 проучвания, които използват техниката “Ако…, тогава.” участниците в тях са постигнали значително по-високи нива на успех спрямо всяка цел, която са си поставили, всяка цел, за която може да ви дойде на ум, включително:

месечни медицински изследвания, подготовка за тестове, използване на обществения транспорт вместо шофиране, замяна на храната с органична и здравословна такава, ограничаване на Фейсбук и намаляване консумацията на алкохол, загуба на тегло, по-добро управление на времето, избягване на стереотипни и вредни мисли.

Защо този вид планиране е толкова ефективно?

Защото тази стратегия е написана на езика на вашия мозък – езика на непредвидените обстоятелства.

Човешките същества са особено добри в кодирането и запаметяването на информация, която се използва при условията на метода “ако възникне събитие Х, тогава ще извърша действие У.”,

…както и при използването на тези непредвидени обстоятелства с цел мозъка ни да направлява поведението ни, често направо в нашето подсъзнание.

Тази стратегия ви дава възможност да се възползвате от критичния момент на настъпването на събитието в частта “ако…”, дори когато сте заети с други неща.

Веднъж след като сте формулирали вашия “ако…., тогава…” план, вашата подсъзнателна част на мозъка ще започне сканиране на околната среда, търсейки ситуация в “ако” частта на вашия план.

Това ви дава възможност да се възползвате от критичния момент – “Ооо, 4ч следобед е, по-добре да направя тези телефонни разговори” /от примера по-горе/, дори когато сте заети с други неща!

И тъй като вече сте решили какво точно трябва да направите, вие може да изпълните плана си без да се налага съзнателно да мислите за това или да губите време в обсъждане какво тепърва трябва да се свърши.

Понякога, прилагайки тази стратегия, вие всъщност единствено разбирате съзнателно, че просто следвате вашия план.

Въпросът е, че не се налага да осъзнавате самите действия, които залагате предварително в този метод, не се налага да действате съзнателно,

…което означава, че целите ви могат да бъдат изпълнени, когато сте заети с други неща, а това е невероятно полезно.

И така, ако ден след ден много важни за вас задачи, цели и планове са отишли по дяволите и не сте ги завършили, ако търсите начин да изградите по-добри навици и да въведете в живота си дисциплина на по-висока продуктивност, не търсете повече: направете си простичък план по схемата на тази лесна методика.

Стартирайки всяка сутрин заедно с нея, извършвайки поредната задача от “ако…, тогава…” предизвикателството, вие всъщност няма да добавите допълнителни свободни часове към вашето ежедневие, но със сигурност ще изглежда че това е точно така!

Автор: Heidi Grant Halvorson – доктор в центъра за Мотивационна наука в Columbia Business School и автор на книгите “Как можем да постигнем целите си” и “Девет неща, които успешните хора правят по-различно”

http://www.lifehack.bg/

Седемте неща, които обединяват най-добрите сред добрите

.
Чудили ли сте се някога какво е общото между Спилбърг и Спрингстийн например? Какво сближава Джон Ф. Кенеди и Мартин Лутър Кинг?

Как са успели да повлияят върху толкова много хора по такъв дълбок и емоционален начин?

Какво отличава Тед Търнър и Тина Търнър от масите? Ами Пит Рос и Роналд Рейгън? Всички те непрекъснато са предприемали ефективни действия, насочени към постигането на мечтите си.

Кое е това, което ги кара да продължават ден след ден да влагат всичко, което имат, в онова, което правят?

Съществуват, разбира се, много фактори.

Ние обаче смятаме, че всички те са развили в себе си седем основни черти на характера, седем характеристики, които поддържат ентусиазма им да направят необходимото, за да успеят.

Ето седемте основни задействащи механизми, които могат да осигурят и вашия успех /евентуално/:

Първо Страст:

Щем не щем страстта винаги ще бъде неотменна част от всичко, което се свързва с някакъв успех!

Тези хора, които ви изброих по-горе са открили всепоглъщаща, събуждаща енергията причина, някаква почти натрапчива цел, която ги кара да действат, да израстват, да станат нещо повече!

Тя им дава „горивото”, което захранва двигателя на техния успех и ги кара да реализират истинския си потенциал!

Именно страстта кара Пит Рос да се хвърля с главата напред към втора база във всеки мач като младеж, излизащ за първи път на терена.

Именно страстта отличава действията на Лий Йакока от тези на толкова много други хора.

Страстта кара компютърните специалисти да се посветят на работата си години наред, за да направят откритията, които изведоха мъже и жени в космоса и ги върнаха обратно на Земята.

Страстта кара хората да си лягат късно и да стават рано.

Именно страст търсят хората в своите взаимоотношения. Страстта дава на живота сила, енергия и смисъл.

Не можеш да постигнеш величие, без страстното желание да станеш велик и това се отнася за всички, независимо дали са спортисти, художници, учени, родители или бизнесмени.

.
Второ: Вяра!

Във всяка религиозна книга на планетата се говори за властта и влиянието на убежденията и вярата върху човечеството. Хората, които преуспяват, имат коренно различни убеждения от тези, които се провалят.

Нашата вяра, нашите убеждения за това какво сме и какво можем точно определят какво ще станем.

Ако вярваме във вълшебството, животът ни ще бъде вълшебен. Ако вярваме, че животът ни е определен в тесни граници, тези граници веднага ще се превърнат в реалност.

Това, което смятаме за вярно, за което вярваме че е възможно, става вярно, става възможно.

Много хора изпитват страстни желания, но поради ограничената вяра в себе си и във възможностите си, никога не предприемат действията, които могат да превърнат мечтите им в реалност.

Хората, които преуспяват, знаят какво искат и вярват, че могат да го получат.

Страстта и вярата спомагат да осигурим горивото, тласъка към съвършенството.

Тласъкът обаче не е достатъчен.

Ако беше така, щеше да бъде достатъчно да заредим с гориво една ракета и да я изпратим да полети сляпо към небесата.

Освен от енергия, ние се нуждаем от посока, от интелигентно чувство за логическо и последователно движение. За да успеем да постигнем целта, си имаме нужда от:

Стратегия!

Стратегията е начин за организиране на ресурсите.

Когато Стивън Спилбърг е решил да стане кинорежисьор, той е начертал пътя към света, който иска да покори. Той е осъзнал какво иска да научи, с кого иска да се запознае и какво трябва да направи.

Той е имал страст, имал е вяра, но също така е имал и стратегията, която да накара тези неща да работят с максимален потенциал.

Всеки голям артист, политик, родител или работодател знае, че за да се постигне успех не е достатъчно само да се разполага с ресурси.

Тези ресурси трябва да се използват по най-резултатния начин.

Стратегията е осъзнаването, че дори най-добрите таланти и амбиции трябва да намерят правилния път.

Можете да отворите врата, като я разбиете, а можете да намерите ключа, който да я отвори, без да я повреди – вие решавате кое да изберете…

.
Четвърто: Ясно осъзнаване на ценностите!

Патриотизъм и гордост, за чувство на толерантност, любов към свободата.

Това са ценностите – основните етични, морални и практически преценки, които правим за това, кое е важно, кое наистина има значение.

Ценностите са специфични системи от убеждения, които имаме за правилното и неправилното в нашия живот. Те са преценките, които правим за смисъла на живота.

Много хора нямат ясна представа за това кое е важно за тях.

Често пъти те правят неща, за които после съжаляват, просто защото не им е ясно какво подсъзнателно преценяват като правилно за самите тях и за другите.

Когато гледаме хората, постигнали големи успехи, виждаме, че те почти винаги имат ясно изразено чувство за това, какво е наистина важно.

Помислете за Роналд Рейгън, Джон Ф. Кенеди, Мартин Лутър Кинг, Джон Уейн, Джейн Фонда.

Всички те са имали различни мечти, но общото между тях е дълбоката морална основа, съзнанието за това, кои са и защо правят това, което правят.

Разбирането на ценностите е един от най-полезните и предизвикателни ключове към постигането на съвършенство.

Както вероятно сте забелязали, всички тези характеристики се подсилват и си взаимодействат една с друга.

Страстта влияе ли се от вярата? Да, разбира се. Колкото повече вярваме, че можем да постигнем нещо, толкова повече сме готови да инвестираме в постигането му.

Достатъчна ли е вярата сама по себе си за постигане на съвършенство?

Това е добро начало, но ако вярвате, че ще видите изгрева на слънцето, а стратегията ви за постигане на тази цел ви кара да бягате на запад, сигурно ще срещнете известни трудности.

Влияят ли се стратегиите ни за успех от нашите ценности? Несъмнено.

Ако стратегията ви за успех изисква от вас да правите неща, които не се вписват в подсъзнателните ви убеждения за правилно и неправилно във вашия живот, дори най-добрата стратегия няма да има ефект.

Това често се среща при хора, които започват успешно, но накрая сами се провалят. Проблемът е, че е налице вътрешен конфликт между стойностите на човека и стратегията му за реализация.

По същия начин всичките четири характеристики, които вече разгледахме, са неделима част от:

Пето: Енергия!

Енергията е великолепното, пълно с радост, изпълнение на Брус Спрингстийн или на Тина Тьрнър.

Тя е предприемчивият динамизъм на Доналд Тръмп или на Стив Джобс, жизнеността на Роналд Рейгън или на Кетрин Хепбърн.

Почти е невъзможно да се влачиш отнесено към съвършенството.

Хората, постигнали съвършенство, поемат рискове и ги реализират. Те живеят завладени от чудесните възможности, които им предоставя всеки ден и от съзнанието, че единственото нещо, което никога не стига на човек, е времето.

Много са хората по света, завладени от страст, в която вярват.

Те знаят коя стратегия ще им осигури успех, техните ценности са подредени, но те просто нямат физическата жизненост, за да предприемат необходимото действие.

Големият успех е неделим от физическата, интелектуалната и духовната енергия, помагаща ни да постигнем най-добрите резултати от това, с което разполагаме.

.
Способността да се създават връзки!

Почти всички преуспели хора притежават невероятната способност да се свързват с другите, способността да развиват връзки с хора от различни среди и убеждения.

Разбира се, среща се от време на време някой гений, който измисля нещо, преобразяващо света. Ако обаче той прекарва времето си в изолирана градинка, вероятно ще успее в едно отношение, но ще се провали в много други.

Великите личности като Кенеди, Кинг, Рейгън, Ганди имат способността да създават връзки, които ги обединяват с милиони други хора.

Най-големият успех не се постига на сцената на света. Той се намира в най-съкровените дълбини на вашето сърце.

Дълбоко в себе си всеки има нужда да създаде дълготрайни връзки на обич с другите. Без тях всеки успех, всяко съвършенство са лишени от съдържание.

.
И последно: Изкуството на общуването!

Това е същността на почти всичко. Начинът, по който общуваме с другите и със самите себе си, в крайна сметка определя качеството на нашия живот.

Преуспяват хората, които са се научили да приемат всяко предизвикателство на живота като полезен опит. Те съумяват да го използват така, че да могат успешно да променят нещата.

Хората, които се провалят, възприемат бедите в живота като непреодолими препятствия. Хората, които променят живота и обществото ни, са майстори в общуването с другите.

Общото между тях е способността им да предават своите представи, мечти, радости или цели.

Именно овладяването на методите за общуване прави истински добър родителя, художника, политика или учителя.

И накрая нещо много важно!

По-малко от 3 процента от населението са финансово независими, по-малко от 10 процента имат написани цели, изключително малък процент от българските мъже и жени чувстват, че са в добра физическа форма, а разводите са в своя апогей.

Само малък процент от хората наистина живеят живота, за който са мечтали. Защо? Нужни са усилия. Нужно е непрекъснато действие – не просто четене на подобни статии – сериозно!

Попитали веднъж Бънкър Хънт, петролния милиардер от Тексас, дали може да посъветва хората как да успеят в живота.

Той казал, че успехът е нещо просто.

Първо, решаваш какво точно искаш; второ – решаваш, че си готов да заплатиш цената, която е необходима, за да го получиш и след това наистина я заплащаш.

Ако не предприемете тази втора стъпка, в крайна сметка никога няма да имате това, което искате.

Отправям ви предизвикателството да помислите над този материал, да го прочетете още веднъж, да споделите какво сте научили и да се възползвате от него – ако сте готови да заплатите цената на моментния си комфорт разбира се.

http://www.lifehack.bg/

Научи се как да я изчукаш правилно…

.

…или 11 секс тайни, които жените биха искали да знаеш

В следващите редове ще обобщим последните проучвания и изследвания за сексуалните предпочитания на дамите, както и мненията на няколко експерта и над 700 анкетирани жени, за да ви представим този списък с 11 “тайни” за секса, които ще ви направят ако не по-добър любовник още тази вечер, то със сигурност поне  ще знаете защо сте лош такъв!

С превръщането на фантазиите й в реалност, тя, жената до вас ще е много по вероятно да се съгласи да изиграе и най-смелите ви сексуални мечти.

И по този начин  ще иска да прави още повече любов от обикновено, всеки път, когато се появите гол пред нея. Вижте списъка, след което грабнете приятелката, съпругата или любовницата си и я качете на седмото небе.

Със сигурност тя ще ви върне жеста….

1. Женският оргазъм не е само за “Членове”

Само една от всеки пет жени от анкетираните казва, че последния и оргазъм е в следствие на проникването на мъжа в нея. “Повечето млади жени искат техните партньори да използват ръцете и устата си повече“, обяснява д-р Жулиета Ричтерс, австралийски изследовател на секса, анкетирала повече от 19000 човека за книгата си “Какво правиш там отдолу”

В нейното проучване повече от 90% от жените успяват да достигнат до оргазъм, когато техните партньори използват само орална и ръчна стимулация преди секс.

Друг показател от същото изследване казва, че 52% от анкетираните жени карат мъжете да спират доста бързо да извършват този вид орална и ръчна стимулация по време на любовната игра, не защото не им е приятно, а защото се притесняват и страхуват, че тя ще отнеме твърде много време.

Така че какво може да направиш, за да си сигурен, че жената под теб или до теб, както искаш, да не те остави толкова лесно да спреш да правиш онова нещо с пръстите/знаеш кое мръсник/?

Просто и кажи: “Обичам да правя това, бих го правил цял ден. Сигурна ли си че искаш да ме спреш…?”

Ако се притесняваш за допълнителните 20 минути, в които ще ти се изтърка езика и ще ти се подуят пръстите-не ускорявай темпото.

Така тя няма да стигне до заветния момент по-бързо. Напротив, даже го забави!

Колкото по-леко, бавно и нежно  я докосваш, толкова по-бързо тя ще изпита удоволствие. Не напирай да си го пъхнеш на всяка цена веднага щом я видиш гола!

2.Подготовката може да бъде най-важното събитие

“Подготовката” и “първоначалната любовна игра” са ужасни думи, защото това предполага, че тя води към нещо по-важно“, казва сексуалният съветник Беверли Уипъл.

И двамата ще се забавлявате повече ако мислите за тази част като секс игра и я направите нещо като опознаване и наслаждаване един на друг, а не само като просто спирка по пътя към финала.

Три от всеки пет анкетирани жени казват, че са достигнали последния си оргазъм по време на любовната игра, а не по време на самия сексуален акт.

Нещо повече, когато искат да класират спалните умения на партньорите си, те почти винаги се оплакват от липсата на сексуално творчество и индивидуални сексуални умения.

Е, сега като знаеш това какъв ще бъде следващия ти ход?

3. Удоволствие не означава удовлетвореност

Добрата новина е че можете да дадете на жената и двете.

Изследване на института в Кинси показва, че както мъжете така и жените се съгласяват, че да правят секс без презерватив ги кара да се чувстват по-добре, но жените казват също, че използвайки защитата на кондомите всъщност им помага да се чувстват по-удовлетворени от цялата работа.

Дори тези, които използват хормонални методи за контрацепция усещат този ефект на по-голяма удовлетвореност.

Когато са използвали презервативи, жените от изследването са отчели 18% по-висок дял от общата удовлетвореност на сексуалния им живот. Защо?

Ами много просто! Защото, когато жените се тревожат по-малко-да речем за нежелана бременност или полово предавани болести, те се забавляват, отпускат се и се наслаждават пълноценно на оная ви работа!

4. “Нежен” означава много повече от това просто да я чукаш…

Тази дума е код на жените, чрез който те ви казват да бъдете по-чувствителен към нейните сигнали“, казва д-р Блок.

Колкото по гъсто населени с нервни окончания са горещите точки по тялото на жената, толкова по внимателен трябва да бъде вашия подход.

Когато минаваме с език между краката на някоя дама и тя изстене изведнъж, вместо да продължим да и доставяте това удоволствие ние вадим “пистолета” и започваме да стреляме!

Използвайте непряко стимулиране като обръщате особено внимание на нейните сигнали и реакции като един вид ръководство за експлоатация.

Нервните окончания около клитора например се разширяват няколко сантиметра под кожата и от двете страни на вагината/докторите го описват като нещо като независимо окачване 🙂/, което означава, че можете да масажирате това място без директен натиск на “малкия ви приятел”.

Комбинацията от очакване и индиректен контакт ще и донесе много повече удоволствие!

5. Климата има значение за климакса

В началото на нашите проучвания само 50% от жените бяха в състояние да достигнат до оргазъм“, казва автора на това изследване Герт Холстидж-председател на центъра за уронеурология в иниверситета в Гьоринген, Холандия.

Но ние разбрахме защо жените са се чувствали неконфортно! Причината беше, че просто им е било студено на краката. Дадохме им чорапи, след което 80% от тях достигнаха до оргазъм

Това с чорапите не е никаква тайна все пак. Амигдалата и пре-фронталния кортекс в зоната на мозъка са отговорни за безпокойството, страха.

Там се произвеждат сигналите за опасност, но тяхното влияние силно намалява по време на оргазъм“, казва д-р Холстидж

А приятна обстановка, която включва стайна температура /и топли крака/ е важна част от създаването на чувство за безопасност, сигурност и удобство“, добавя той.

6. Позицията се нуждае от цел

Не е необходимо да бъдете прекалени фантазьори по време на секс що се отнася до позата-най-добрите позиции са тези, които се фокусират върху клитора“, казва д-р Левков.

Искате да усилите удоволствието без да рискувате да се осакатите?

Разберете в коя поза най-добре стимулирате тази деликатна област от женското тяло, тъй като там има много повече нервни окончания, отколкото има по главата на пениса.

7. По-доброто фокусиране води до по-горещ секс

Кой е най-добрия начин за отключване на най-смелите сексуални желания на една жена в леглото? “Страст” казват 42% от анкетираните жени. “А това означава да бъдеш вътре в момента, освен вътре в нея, а не да се разсейваш“, казва д-р Джоел Блок-психолог от Лонг Айлънд и автор на книги по темата.

Сексът е един вид разговор и тя не би искала да се чувства все едно държиш най-новата си играчка!

Също така една дама взема участие по време на секс по много и различни начини и най-силният сигнал, който ти можеш да изпратиш към нея идва от твоята уста/мда, не от нейната, от твоята/.

Повече от  90% от жените, които са били анкетирани в изследванията влезли в тази статия казват, че се чувстват страхотно, когато усетят тежкото дишане на мъжа близо до себе си.

Но не използвайте дишане и грухтене в стил Тарзан, ако може!

Контакта с очите, хапането на езика и всяка друга физическа заигравка също е за предпочитане.

Но ако директния поглед е нещо, което не ви е силата, заровете лицето си във врата и разходете върха на езика си от ключицата до меката част на ухото и, като задължително и прошепнете защо сте луд по нея-това може и да я побърка!

8. Не приключвайте бързия секс с едно Благодаря!

Само половината от всички жени могат да достигнат до оргазъм при секс траещ 10 или по-малко минути, сочи проучване, публикувано през 2009г в списанието “Сексуална медицина”.

Това означава, че по време на един бърз секс, докато жена ви примерно мие чинии, вие ще свършите, но тя най-вероятно НЕ.“, казва д-р Левков

Ако тя НЕ изпита оргазъм/а това най-вероятно ще се случи/, уверете се че ще имате достъп до бъдещи, по дълготрайни, горещи сесии, казвайки и нещо от сорта на: “По-късно тази вечер аз ще направя всичко за теб, за да те побъркам от удоволствие.

След което спазете това ваше обещание. Оставете я само с ежедневния бърз секс и тя няма да остане много дълго около вас-гарантирано!

9. G точката си има приятел! Намерете го.

Вие сте един целенасочен човек, нали?

Добре. Но G-точката и клитора не са единствените места където можете да се разгърнете и да доставите удоволствие на една жена.

Най-новите анатомични изследвания показват, че клитора може би е по добре да се опише като “Комплекса-клитор”, където вагината, уретрата и клитора изпълняват всичките си функции като едно цяло, а не като отделни части“, обяснява д-р Деби Хербеник, изследовател от института в Кинси и журналист от Men’s Health, от където е и тази статия.

Малко грубо казано, но се опитайте да работите върху клитора като комплекс/нещо като голям мол, в който има много и яки магазини/, натискайки няколко горещи точки наведнъж.

Някои изследователи смятат, че има място, наречено А-точка, разположено далеч във вътрешността на вагината, близко до пъпа на жената.

Д-р Кокс казва: “Поставете влажен пръст в нейната вагина, стремейки се да е колкото се може по удобно и конфортно на жената. Използвайте цялата дължина на пръста си за опознаване на предната стена на тази област

А сега едно тройно усещане: Съберете показалеца и средния си пръст и ги вкарайте вътре в нея, като палеца ви стърчи все едно сте го вдигнали за автостоп.

Това ще доближи пръстите ви по плътно в нея, по-близко до вагиналната и стена, за да стимулирате и двете-А точката и G точката едновременно.

След това използвайте палеца си, за да стимулирате клитора й, като внимателно завъртате ръката си. Това си е все едно натискате копчето за “нитрото” вътре във жената! Е, поне да се надяваме, че е така….

10. Искаш секс? Измий чиниите!

Ако жената е разсеяна с нещо от сорта на работа, липса на сън или домакински задачи-това може да се намеси не особено добре в нейната възбуда.

Седем от десет жени, които са били анкетирани казват, че помощта на мъжете в домакинската работа им помага доста и влияе изключително добре върху сексуалният им живот, но пък мъжете от друга страна вършат само около 30% от тази досадна работа според “Съвета по въпросите на семейството” в Щатите/тук при нас са най-много 20% :)/.

Анкетираните жени заявяват, че ще бъдат много благодарни ако си изчистил, приготвил си вечеря и си се оправил с прането-и то точно в този ред.

След което със сигурност ще направят всичко възможно, за да получиш един много як секс!

11. Не прави докарването и до оргазъм твоя единствена цел

Изследване от 2008г, публикувано в американското списание “Сексуална медицина” установява, че стреса от сексуалното изпълнение значително намалява женската възбуда.

Каквото и да правите не я питайте-свърши ли, или ще свършваш ли! Това е объркващо и допринася за създаването на излишно напрежение у вашата дама.

Виж, ще си на прав път ако и кажеш:”Харесва ли ти това?, Да продължавам ли да правя това?“.

Жените не получават оргазъм всеки път и те много добре знаят това, както и че не е задължително партньорът им да е виновен!

Най-добре редувайте нещата.

Винаги можете да се върнете в началото и да използвате отново ръцете, пръстите и езика си ако тя все още иска това…., когато  правите секс.

http://www.lifehack.bg/

КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ

.

1) Николай Пловдивски специализира в Москва. Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност. Николай е скандална личност и обединител НЕ може да бъде.

2) Гавриил Ловчански – 62 години е, специализирал в Москва от 1986 до 1991. Говори се, че по време на разкола е изнесъл авоарите на БПЦ в руска банка, счита се за представител на руското лоби.
3) Амвросий Доростолски е бил в „Алтернативния синод” и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми.

# Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност. #

1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите „Ковачев“ и „Владислав“.

2. Игнатий – Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски.

3. Дометиан – Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев.

4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР – Сливен, по линия на Шесто управление на ДС.

5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо.

6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция.

7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи.

8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов.

9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС.

10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома.

11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.
.

Сини щрихи*

.

Нищо неочаквано няма в създаването на синя фракция в СДС и в желанието на нейните учредители Синята коалиция да се възстанови. Достатъчно е да се вземат предвид последните социологични проучвания, според които сините и ДСБ са под прага за влизане в парламента, взети поотделно (0,7% за ДСБ и 1,8 % за СДС) и дори заедно (2,5%). На пръв поглед шансът на коалицията е по-голям. Но дори да предположим, че минат четирипроцентовата бариера, на практика ще се възпроизведе сегашното статукво. И тези, които в продължение на две години играха в един отбор със социалистите в парламента, пак ще са в него. Също както в червения лозунг: „Ние пак сме тук и пак сме същите”. Точно те – Надежда Неински (евродепутат, водеща през пролетта преговорите за продължаване на Синята коалиция), Мартин Димитров (бивш лидер на партията) и Ваньо Шарков (депутат и неуспял кандидат-лидер) са инициатори на вътрешнопартийното обединение с прозрачното заглавие „Единство”. А мотивът им за обединението на фона на парламентарната червено-синя мъгла звучи като Параграф 22 – то трябвало непременно да се случи, защото отваряло пътя за връщане на БСП във властта. А пък като се случи, ще сме противници с БСП, но само наужким.

Главният секретар на СДС Борис Марков бе лаконичен: „Който иска да се върне в СДС е добре дошъл”. По думите му със създаването на фракцията Надежда признава поражението си през пролетта като водещ преговорите за продължаването на коалицията. Според него с предложението си тя прави опит да продаде СДС.

По този повод е уместно да припомним, че активността на Неински е парадоксална. Заради нейното избиране за председател на партията през 2002 г., вместо Екатерина Михайлова, сините бяха разцепени и по-късно бе създаден ДСБ. Тогава станахме свидетели на едни от най-срамните събития в историята на десницата. 29 народни избраници от общо 61 на ОДС в 39-ото Народно събрание (2001-2005 г.) безцеремонно прибраха полагащата се парламентарна субсидия (420 000 лв.) и изгониха останалите от тяхната парламентарна стая. Няма да пропуснем да споменем с какъв хъс те изнесоха от синята централа компютри, принтери, лаптопи, не забравиха и компютърните мишки, някои от които по-късно се оказа, че са развалени. А какво да кажем за това, че оставиха без гуми партийните коли на „Раковски” 134, защото джантите и гумите се водеха на фондация „Демокрация”. Тогава сини депутати описаха развода в СДС по следния живописен начин:

„Жената (Надежда Михайлова, по това време лидер на сините) взе къщата („Раковски“ 134), а мъжът (Иван Костов) взе парите (държавната субсидия)”.

Затова и сегашните напъни за обединение изглеждат комично на този исторически фон. Разбира се, в името на запазването на статуквото на криминалния преход може развелите се отново да се съберат. Иначе с просто око се вижда, че те изпадат от политиката. И нямат шансове да влязат нито в сините листи, нито в тези на ДСБ. Защото всички искат марката „СДС”. И ако не я получат, нека да потънат.

Ето например какво каза вчера Мартин Димитров: „Това, което правим, е все едно девет месеца преди тръгването на „Титаник“ някой да беше предупредил пасажерите кога и къде точно се намира айсбергът“. Той допълни, че съюз „Единство“ ще е нещо като група за натиск в СДС, с която ще настояват да се случи обединението.

Само че близо 12-те хиляди членове на СДС, както и хилядите техни избиратели, не се нуждаят повече от старите влъхви. Десните не искат измислени коалиции, в които здравият да носи болния. Трябват им нови, некомпрометирани лица. Както и в сините редици да се върнат онези, които кукловодите изтласкаха, за да контролират партията чрез своите подставени лица.

Днес фракционерите си мислят, че номерът им пак ще мине. Само че малко приличат на онзи рибар, който цял ден висял до един вир – слагал червей след червей, но вадел кукичката празна… Вечерта като извадил въдицата за последно, на кукичката имало бележка: „Сметката, моля!“

Е, идва ден, в който радетелите на синята идея не искат повече келнерите на прехода да ги вземат за балъци.

Георги Божилов

*) Заглавието е поставено от автора на блога.

50 бързи съвета за живота на един мъж

.

Животът е сложно нещо. Ако решите обаче да спазвате тези 50 съвета, ние ви обещаваме, че той ще продължи да е точно толкова сложен, но ще ви е малко по-приятно да го живеете.
.
.
.
.
.

 

.
  1. Ръкостискайте здраво.
  2. Гледайте хората в очите.
  3. Купете си хубава стерео уредба.
  4. Пейте под душа.
  5. Удряйте първи и с все сила.
  6. Пазете чуждите и своите тайни.
  7. Никога не се отказвайте. Чудеса стават всеки ден.
  8. Винаги приемайте протегната ръка.
  9. Бъдете смели. Дори и да не сте, правете се. Никой няма да разбере разликата.
  10. Свиркайте си.
  11. Избягвайте саркастичните забележки.
  12. Изберете правилно партньор, от това зависи 90% от щастието ви.
  13. Правете неща за останалите, без те да разбират.
  14. Давайте за заем само книгите, които не харесвате.
  15. Никога не мразете някой, защото се надява. Може да му е останало само това.
  16. Когато си играете с деца, оставяйте ги да побеждават.
  17. Давайте втори шанс, но никога трети.
  18. Бъдете романтични.
  19. Не бъдете прекалено позитивни и никога серопозитивни.
  20. Давайте го по-леко.
  21. Не позволявайте на телефона да прекъсва важни моменти.
  22. Научете се да губите.
  23. Научете се да печелите.
  24. Помислете хубаво, преди да обремените приятел с някоя ваша тайна.
  25. Когато някой ви прегърне, изчакайте той да пусне първи.
  26. Бъдете скромни, много неща са се случили и преди да се родите.
  27. Правете подаръци без причина.
  28. Усмихвайте се.
  29. Пазете се от хора, които нямат какво да губят.
  30. Не палете мостове, защото не знаете колко пъти ще трябва да преминавате една и съща река.
  31. Не се взимайте на сериозно.
  32. Бъдете дръзки, но не горделиви.
  33. Не пропускайте да казвате на някого, че го обичате.
  34. Помнете, че никой не е постигнал нещо голямо сам. Приемайте помощ, когато имате нужда.
  35. Променяйте гледната си точка сами, за да не ви променя друг.
  36. Посещавайте близки и роднини, докато са в болница. Достатъчно е да останете няколко минути.
  37. Всеки ден слушайте любимата си музика.
  38. Изпращайте истински картички.
  39. Когато вдигате телефона, винаги бъдете вежливи.
  40. Дръжте си тефтерче и химикал до леглото, гениални идеи идват и в 3 часа вечерта.
  41. Уважавайте чуждия труд, независимо какъв е.
  42. Купувайте цветя на любимата, за повода мислете после.
  43. Усмихвайте се на непознати.
  44. Превърнете се в герой за някого.
  45. Оженете се по любов.
  46. Използвайте шансовете си.
  47. Когато сте нагости, похвалете домакинята.
  48. Махайте на малки деца в колички.
  49. Знайте, че 80% от всяка работа е да се разбираш с хората.
  50. Не очаквайте животът да е честен с вас.

http://div.bg/