3 март

.

Наближава една историческа дата, която от 20 години е доста оспорвана и разделя мои близки приятели. Затова ме досърбяха пръстите и аз да си пусна моите пет цента в общия кюп от мнения.

Аз мисля, че тоталното отричане честванията на 3 март (пак повтарям, според мен и никой не задължавам да споделя мнението ми) е същата простотия, както обожествяването на руските „освободители“ преди 10-ти. Въобще българина е склонен емоционално да се разчеква, между Осанна и Разпни го. Нещо характерно за не до там интелигентни същества…

Че руснаците са ни освободили с користна цел е ясно и още Левски го е предчувствувал, като е казал „тоз който ни освободи той ще да ни и пороби„, но питам се, ако не бяха те, кой друг щеше да го стори, след като се е разбрало (видяло) след Априлското въстание, че сами, само със собствени сили, не сме в състояние да го направим?

Англичаните ли, които са били най-верния стратегически съюзник на Отоманската империя, заради Босфора и Дарданелите? Франсетата ли, които не са виждали по-далеч от носа си, защото са се изживявали, като ‘гранд национ’ (без покритие) или италианци и германци, които са били заети със собствените си обединения? Австро-Унгария също едва ли щеше да има стратегически интерес чак до нашите земи, защото самите те са имали достатъчно проблени с многоетническата си империя.

Янките не ги слагам в сметката, защото те тогава са били още със собствените си  индианците, заети…

Позицията на великите (за тогава) сили на Санстефанския конгрес е била следната:

Англия заплашва Русия с военни действия. Тя е подкрепена от виенското правителство, което постоянно изтъква, че Петербург е нарушил поетите ангажименти от 3 Януари 1877 г. за несъздаване на голяма славянска държава на Балканите. Франция и Италия поддържат този възглед и единствено Германия се въздържа от нападки спрямо Русия и подписания мир. Ото фон Бисмарк заявява, че Германия няма никакви интереси към Балканите и затова предлага точно в Германия да се разгледа договора, на ново.

Та въпросът ми беше, кое е било за онова време, единственото печелившо за изстрадалия ни народ, решение? Да ни освободи една сила, която е ръководена от лични користни интереси, но все пак ни освобождава или да си останем под турския хомот?

Мисля, че за всеки нормално мислещ човек, първото е безспорен фаворит, още повече, че тогавашните ни политици, не са били продажни, като сегашните и са успели да изведат младото ни княжество от орбитата на Русия.

Като заключение да припомня, че освен руските войни, за освобождението ни са пролели кръвта си, освен русите, също и финландски, румънски и български войни.

Пред тези редови войници, които с кръвта си са извоювали нашата свобода, свалям шапка.

Имперските интереси на Русия относно Балканите, както винаги ненавиждам и затова никога не съм стъпвал* в Русия или някоя от подопечните й републики от бившия СССР, за разлика от някои сега много антируско настроени политици, които дължат както научната си, та дори и политическата си кариера, именно на братския Съветски съюз…

.

*) А иначе съм живял на 5 континента… и не мога да кажа, че не съм пообиколил доста страни.

.

7 Gedanken zu „3 март

  1. Темата, която си захванал е неизчерпаема. Прав си, че Великите сили нямаха нужда от една силна славянска страна на Балканите, нито пък съседите ни го искаха. Османската империя също нямаше никакво желание да отстъпи най-плодородните си земи и какво излиза, че сами никога не бихме се освободили…

  2. Здравей! Пак се наврях между шамарите. Със Зав пак се захапахме: http://dolsineq.blog.bg/poezia/2011/02/28/kym-zaw12929.695376… – Няма право да ми изопачава коментарите в постинга си. И защото не съм приемала неговото становище, значи не съм била и „дама“. Спорът е: „Какъв е статута на човек, живеещ в насилствено завладяна страна или по-точно какъв е българинът по време на Османската империя?“ – Не е роб в прекия смисъл на думата, но след като собственат му страна е насилствено окопирана, значи този човек е поробен… Стефане, знам че имаш много работа, но моля те, напиши си и своето мнение… Търсих те по телефона, но беше включен тел. секретар.

    • Албена, не случайно Ботев е описал едно градче, като такова, където всяка що годе по-хубавичка мома е била изнасилена от турците, а по-грозничките, мъжете им сами са ги предлагали, та да са в добри отношения с турската управа…
      Това е резултата от 500 години изкуствен подбор. Ако приемем, че навремето всяко ново поколение се е появявало на интервал от около 20 години (тогава са се женили и създавали следващото поколение), то това с тези 500 години е един извратен исторически експеримент… продължил 25 поколения. Демек, по време на 25 поколения, всичко, което се е раждало по-свободолюбиво е било посичано от завоевателите и ние (сега родените по тези земи) сме наследници на тези с гумените кръстове и дългите ближещи гъзове, езици…
      Та въпросният ти опонент е един от тези типични случаи. Какво друго да ти кажа? Да се отрече, че са ни покорили и направили второкачествена рая, с огън и меч, е все едно да се отрекат всички описания на тогавашни хроникьори, включително и османлии. Демек, кретенизъм на квадрат, на перверзно декадентско извратени креатури.

      • Нарече ме „Албена“ и ми прозвуча доста страно… 🙂 Прочетох една статия: http://www.historybg.com/projects/bgvuzrajdane/kult.htm, която определено промени някой от доводите ми. В известна степен, Зав е прав… Сещаш се за репликата на Младенов: „Да дойдат танковете!“ Понякога и това казваме, когато сме безсилни да се докажем. Явно ще трябва да загубим държавата си, за да разберем истината. Черен хумор… Стефане, дори и преди падането ни под османско иго, царството ни е било раздирано от болярски вражди за надмощие и борба за престола. А, когато атовете се ритат, страда единствено обикновеният човек… По-добре „Албена“, щото в блога ми лепнаха едно много цветисто определение – „гювендия“…;)

        • Снежана, объркал съм се с ника ти. Прощавай.
          Колкото до „статията“, която си прочела, то тя според мен е същия декадентски смърдоляк, каквито бяха и твърденията на предишния ти опонент.
          Омръзна ми от комплексирани цървули, които искат да прикрият болното си ниско самочувствие и ментална инсуфициенция, с отричане на всичко свързано с България.
          Това, че сега вони почти всичко наоколо (не на последно място, именно защото „научната ни мисъл“ е в ръцете на подобни ниско интелигентни същества), не значи, че винаги сме били хора, втора класа…
          Проблемът е, че бурените задушиха всичко свежо и красиво…

          ПП. Ще те помоля за в бъдеще да не ме правиш съпричастен на аудиторията в блога ти. Чистофайник съм и от подобни глистеи се гнуся.

          • Подведе ме обръщението ти към мен в предпоследния твой коментар, затова и направих онова малко отклонение… Не е необходимо да се извиняваш. Никът ми изобщо не е случайно избран и си ми хареса…:)

  3. Nishto podobno. Balgari osvobogdavat Balgari.Vqrata v dqdo IVAN ne e nishto drugo osven vqra vav Stara Velika Bulgariq.Proverete rodoslovieto na palkovodtzite.nai lesnoe.Vsichki gradove do Finlandiq nosqt balgarski imena.Gospoda istoritzi zashto lagete.

Schreiben Sie einen Kommentar

Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert